Взривяването на водноелектрическата централа в Каховка от руските сили няма да попречи на дългоочакваното украинско контранастъпление, така че всички временно окупирани територии, включително Крим, ще бъдат освободени.

Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов по украинска телевизия, цитиран от "Укринформ".

"Нищо няма да ни спре. Цялата украинска земя, включително територията на Крим, ще бъде освободена от терористите. По този начин те няма да могат да спрат нашите въоръжени сили. Не само нашите въоръжени сили, но и нашия народ. близко бъдеще, ще направим всичко възможно това да се случи", каза Данилов.

Той отбеляза, че решението за взривяване на язовир Нова Каховка е взето в Москва.

"Руснаците нямат възможност да ни завладеят военно. Те знаят - и това не е тайна - че нашите въоръжени сили може да започнат контранастъпление в близко бъдеще. За да предотвратят контранастъпление в тази област, те извършиха такъв терористичен акт и акт на екоцид", каза Данилов.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за Нова Каховка

Москва и Киев се обвиняват взаимно за Нова Каховка

Взривяването нямало да попречи на украинската контраофанзива

В ранните часове на 6 юни руските войски взривиха язовира на Каховската водноелектрическа централа. Държавната водноелектрическа компания на Украйна заяви, че централата е била напълно разрушена и не може да бъде възстановена след детонация в машинното отделение.

Разрушаването на язовир Нова Каховка изложи на риск от наводнение енергийните съоръжения в Херсонска област, включително ТЕЦ Херсон. Работи се по евакуация на хората от наводнените градове и села.

ЕС:  Каховка е ново измерение на руските зверства

ЕС: Каховка е ново измерение на руските зверства

Може да представлява нарушение на международното право, особено на международното хуманитарно право

В същото време, Москва обвинява Киев за случилото се. 

ЕС и САЩ осъдиха Русия за взривяването, като твърдят, че има докаателства за руско участие.