"Атаките на Русия срещу украинската цивилна критична инфраструктура достигнаха безпрецедентно ниво днес с разрушаването на язовира във водноелектрическата централа Каховка. Европейският съюз (ЕС) осъжда тази атака по най-категоричен начин. Тя представлява ново измерение на руските зверства и може да представлява нарушение на международното право, особено на международното хуманитарно право.

Това се казва в изявление на върховния представител/заместник-председател Жозеп Борел и комисаря по управлението на кризи Янез Ленарчич. Борел и украинският външен министър Дмитро Кулеба обсъдиха във вторник щетите, нанесени на водноелектрическата централа (ВЕЦ) в Каховка.

Наводнението надолу по течението излага на риск живота на стотици хиляди цивилни в около 80 населени места, включително град Херсон. Това влошава и без това тежката хуманитарна ситуация в тези райони.

Падащите нива на водата на язовира също засягат достъпа до критична охлаждаща вода за реакторите на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). С този отчаян акт Русия също така продължава своя безразсъден ядрен хазарт, като излага на риск правилното функциониране на системите за безопасност и сигурност на АЕЦ в явно нарушение на по-ранни свързани резолюции на Съвета на управителите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и Генералната конференция, както и петте принципа за осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в ЗАЕЦ от генералния директор на МААЕ. Това е безотговорно и напълно недопустимо, се казва още в изявлението.

Повтаряме подкрепата си за Формулата за мир на президента Зеленски, която включва също отговорност за военни престъпления, ядрена безопасност, енергийна сигурност, продоволствена сигурност и защита на околната среда, и призоваваме нашите глобални партньори да подкрепят Формулата за мир. Европейският съюз остава непоколебим в подкрепата си за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо., се настоява още в изявлението. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш вече заяви, че  разрушаването на язовир Каховка е "монументална хуманитарна, икономическа и екологична катастрофа".

Тази вечер Съветът за сигурност се събира, за да обсъди Каховка. 

Борел и Кулеба обсъдиха взривяването на язовир Каховка

Борел и Кулеба обсъдиха взривяването на язовир Каховка

Борел: Ново измерение на руските жестокости

Заради инцидента, довел до наводнения, украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Най-малко 16 000 вече са загубили домовете си, каза той, като увери, че ООН и партньорите бързат с подкрепа за засегнатите райони, включително питейна вода, пречистващи таблетки "и друга критична помощ".

Припомняме, че разузнаването на правителството на САЩ сочи, че Москва вероятно стои зад неотдавнашния обстрел на язовир Каховка

Руското външно министерство във вторник обвини Украйна, че стои зад разрушаването на язовир Каховка, твърдейки, че това е част от предварително планиран от Киев "терористичен" акт.

Твърди се, че разрушаването на язовира е причинило непоправими щети на водноелектрическата централа Каховка на река Днепър.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за Нова Каховка

Москва и Киев се обвиняват взаимно за Нова Каховка

Взривяването нямало да попречи на украинската контраофанзива