Основната задача на държавата и народа е да подкрепят Силите за отбрана и да осигурят на украинските защитници всичко необходимо. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, съобщи "Укринформ".

Американското разузнаване очаква забавяне на войната в Украйна

Американското разузнаване очаква забавяне на войната в Украйна

И украинските, и руските войски ще се преоборудват за контранастъпление след зимата

"Нашите момчета са истински герои. Това е нашата ключова задача - и на държавата, и на хората - да направим всичко възможно да подкрепим нашите отбранителни сили, да укрепим нашите отбранителни сили, да намерим всичко необходимо за нашите отбранителни сили в света. Знам колко е трудно в Бахмут, в Донбас. Момчета, дръжте се! Аз съм с вас. Народът е с вас", заяви Зеленски. 

Силите за отбрана на Украйна твърдо държат позиции в най-трудните направления, подчерта той.

"Колко пъти окупаторите планираха да превземат цял Донбас, да бъдат в Бахмут. Колко пъти вече обявяваха нови условия за своето настъпление, своите победи", отбеляза Зеленски.

Той благодари на всички, които помагат за укрепването на Украйна, които след тази зима ще могат да кажат, че приближаването на победата е и негов личен резултат, лично постижение.

ISW: Студът може и да активира затъналите в кал бойни действия в Източна Украйна

ISW: Студът може и да активира затъналите в кал бойни действия в Източна Украйна

Украинско знаме на източния бряг на река Днепър, макар и в ограничена операция

Както съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, руските войски се опитват да подобрят тактическата си позиция в направленията Авдиевка и Бахмут.

Русия губи подкрепата на своя народ и е малко вероятно войските ѝ да постигнат големи успехи на бойното поле през следващите няколко месеца. Това бе посочено в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Независима руска медия поиска достъп до данни, събрани от Федералната служба за защита на Русия за вътрешна употреба. Те показват, че 55% от руснаците подкрепят мирните преговори с Украйна, а едва 25% твърдят, че са "за" продължаването на конфликта. Тези резултати са в съответствие с отделно проучване от октомври 2022 г., според което 57% от респондентите подкрепят преговорите. За сравнение, през април около 80% от руснаците декларираха, че подкрепят военната операция.

Въпреки усилията на руските власти да наложат всеобхватен контрол върху информационната среда, конфликтът става все по-осезаем за много руснаци след "частичната мобилизация" през септември 2022 г., отбелязват от британското разузнаване.

ISW: Русия не се учи от грешките си на фронта

ISW: Русия не се учи от грешките си на фронта

Руската общественост вече е уморена от войната

В доклада се посочва, че е малко вероятно Русия да постигне големи успехи на бойното поле през следващите няколко месеца и поддържането дори на мълчаливото одобрение на войната сред населението вероятно ще бъде все по-трудно за Кремъл.