Само пълното изтегляне на руските войски ще доведе до траен мир. Това посочи в речта си украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН, уточни Би Би Си.

Докато някои международни наблюдатели спекулират относно отстъпките, които Украйна ще трябва да направи за мирно споразумение с Русия, Зеленски отново изрази безкомпромисната си позиция, че само пълното изтегляне на руските войски от Украйна може да гарантира траен мир.

Първо: пълно изтегляне на всички руски войски и военни формирования, включително руския Черноморски флот или каквито и да е дървено корито, които той ще остави по време на войната, както и изтегляне на всички руски наемници и квазивоенни формирования от цялата суверенна територия на Украйна в рамките на международно признатите ни граници от 1991 г.

Това посочи президентът на Украйна.

Второ: пълно връщане на Украйна на ефективния контрол върху цялата ни държавна граница и изключителна икономическа зона в Черно море, Азовско море и Керченския проток. Само изпълнението на тези две точки ще доведе до справедливо, надеждно и пълно прекратяване на военните действия.

Зеленски е на визита в САЩ за годишната сесия на ООН. Той се опитва да получи нов пакет от помощ.

Зеленски: Терористите нямат право да притежават ядрено оръжие
Обновена

Зеленски: Терористите нямат право да притежават ядрено оръжие

Украйна търси подкрепа за своята формула за мир

Във вторник, говорейки в ООН, президентът Володимир Зеленски каза, че Русия използва храната като оръжие срещу цивилизования свят. "Тревожно е да видим как в този момент някои в Европа превръщат солидарността в политически театър и правят трилър от зърното", каза Зеленски.