В изявление на украинския президент Володимир Зеленски на ежедневна видеконфрернция имаше намек за удар по цел в Русия далеч от границата с Украйна, малко повече от ден след атаката с дрон на летището в Псков.

"Минстратегпром (Министерството на стратегическите индустрии на Украйна) — (отчете) за собственото си производство. Успешно използване на нашите далекобойни оръжия: целта е поразена на 700 км!" - се казва в доклада.

На около 700 км от украинската граница се намира град Псков, където във вторник вечерта имаше експлозии на летище, използвано за граждански и военни цели. Губернаторът на Псковска област съобщи за атака с дронове. Руското министерство на отбраната не коментира атаката срещу летището в Псков.

Медиите съобщиха, че четири военни самолета Ил-76 са били повредени в резултат на атаката. Руското министерство на извънредните ситуации потвърди щетите по самолетите, без да уточнява техния брой.

Преди ден украинският проект "Схеми" публикува сателитни снимки на летището в Псков, направени след атаката с дрон. Изображенията на Planet Labs от 30 август показват, че поне два военнотранспортни самолета Ил-76 са повредени. Изданието уточнява, че тези кадри показват само част от летището, другата все още не се вижда поради високата облачност.

Авиационният експерт Анатолий Храпчински обясни: "На сателитното изображение виждаме, че повърхността близо до крилата е повредена, най-вероятно дронове са се опитали да влязат в резервоарите за гориво, които се намират в тази част на самолета. Но това все пак налага изтеглянето на самолета за основен ремонт, което ще отнеме поне два-три месеца.

Песков: Русия изяснява как дроновете са достигнали до Псков

Песков: Русия изяснява как дроновете са достигнали до Псков

Украйна твърди че е унищожила четири самолета Ил-76 на летището в този град