Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза годишнината от капитулацията на нацистка Германия през Втората световна война. Той обяви, че ще официализира ден на възпоменание в Украйна на 8 май, когато други западни страни празнуват победата на Европа, съобщава Ройтерс.

В обръщение към нацията Зеленски заяви, че старото зло се е завърнало, този път водено от модерна Русия, преследваща същата цел като нацистите за поробване и унищожение. Той бе категоричен, че руснаците няма да успеят да постигнат целите си.

Допълнително циментирайки скъсването на Украйна със съветското минало, Зеленски уточни, че е внесъл в парламента законопроект, който официално прави 8 май ден на възпоменание и победа, докато 9 май, денят когато Русия отбелязва деня на победата, ще стане Ден на Европа.

Ние връщаме на нашата държава честна история без идеологически влияния. Именно на 8 май повечето нации по света си спомнят величието на победата над нацистите, добави украинският държавен глава.

Днес подписах съответния указ и всяка година от утре, 9 май, ще отбелязваме нашето историческо единство, единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят рашизма, каза още Зеленски. Единството, което доближава мира, допълни той.

За Русия 9 май е едно от най-важните национални събития - възпоменание за огромните жертви, дадени от Съветския съюз в победата над нацистка Германия. Съветска Русия и Съветска Украйна претърпяха ужасяващи човешки загуби във войната.

Безусловната капитулация на нацистка Германия влезе в сила в 23:01 часа. на 8 май 1945 г., което вече беше 9 май в Москва. Руснаците наричат ​​войната Великата отечествена война от 1941-45 г.

Москва засили атаките срещу украинската столица Киев и други градове в страната преди 9 май. Различни източници твърдят, че Владимир Путин иска да си осигури някаква победа в тежката война, която да съвпадне с празника.

9 май в Кремъл – страх от дронове, но и от народен гняв

9 май в Кремъл – страх от дронове, но и от народен гняв

В Москва парадът вероятно ще се състои, но в много по-малък мащаб