Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че Вашингтон и Киев са се договорили да произвеждат съвместно оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски обобщи резултатите от посещението си в САЩ и Канада тази седмица.

"Налице е историческо американско решение за съвместно производство на оръжия и отбранителни системи, особено на системи за противовъздушна отбрана.

Това е нещо, което не толкова отдавна беше абсолютна фантастика. Но ще се превърне в реалност. Ние ще го превърнем в реалност", заяви президентът.

Той не уточни за какви оръжия става дума, но заяви, че споразуменията означават нови работни места "и за двата ни народа - за украинците и американците".

"Имаме ясна перспектива - това, за което вече се договорихме - за нови сили на Украйна, които да предотвратят повтарянето на руските агресии", добави Зеленски.

Зеленски обсъжда с Трюдо финансовата и хуманитарна подкрепа за Украйна

Зеленски обсъжда с Трюдо финансовата и хуманитарна подкрепа за Украйна

Отава е доставила повече от 6000 тона военна помощ за Украйна

Той каза още, че Украйна ще получи от САЩ артилерия, снаряди и ракети за многоцелеви ракетни установки HIMARS, ракети за тактически автомобили за противовъздушна отбрана, "както и някои други оръжия, които ще се утвърдят на бойното поле".

По-рано американската преса писа, че администрацията на президента Джо Байдън е взела решение и за прехвърляне на Украйна на балистични ракети ATACMS, за чиято доставка Киев настоява от много месеци.

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Никога досега Москва не е срещала толкова силна съпротива, отсече президентът след срещата си с Байдън

В същото време беше съобщено, че ВСУ ще получи не високоскоростна ракета, а касетъчна версия на тази ракета, която има малко по-малък обсег. Тези данни не бяха официално потвърдени.