На десетата годишнина от Майдана - Денят на достойнството и свободата - украинският президент Володимир Зеленски се обърна към страната. Изявлението му е цитирано от Руската служба на Би Би Си.

"Преди десет години украинците проведоха първото си контранастъпление. Срещу беззаконието, опитите да ни лишат от европейско бъдеще. Срещу нашия плен. Преди десет години хората се обединиха не само срещу нещо, но преди всичко за себе си. Всеки за всеки", каза Зеленски (цитат на РБК-Украйна).

Според него украинският народ вече е преодолял дълъг участък от евроинтеграционния път и ако преди 10 години това беше амбициозна цел, то "днес това са реалности, в които вече не е възможно да спрем движението си напред и преодоляването на всички задължителни етапи."

"Следователно нашият статут на кандидат и по-нататъшните преговори за присъединяване трябва задължително да приключат с пълноправното членство на Украйна в ЕС. И правим всичко това въпреки войната. Когато нашите хора защитават и себе си, и Европа сега", каза Зеленски.

През ноември 2013 г. президентът Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за европейска интеграция, след което започнаха масови протести, които в крайна сметка доведоха до бягството му, анексирането на Крим и боевете в Донбас, а през февруари 2022 г. до пълномащабна руска инвазия на Украйна.

„Европейски път до 10“ за Украйна и Молдова

„Европейски път до 10“ за Украйна и Молдова

Украйна направи така, че въпросът да не е "Заслужава ли Украйна да влезе в ЕС?", а "Заслужава ли ЕС да има член като Украйна?"