Украинският президент Володимир Зеленски заяви в поредното си видеообръщение, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

"В противен случай украинският народ няма да приеме никакво споразумение", подчертава Зеленски, цитиран от УНИАН.

Във видеото - тази форма на обръщение към украинците стана ежедневно използвана от украинския президент от началото на войната - той казва, че въоръжените сили на Украйна отблъскват настъплението на руските войски в Донбас, близо до Харков и Киев. "Нашите храбри войски нанасят смъртоносни удари на окупаторите и ясно обясняват на руската страна, че е необходимо да се преговаря възможно най-скоро."

Володимир Зеленски коментира и пропагандната война, която се разразява между двете страни. Според него руското ръководство е похарчило десетки милиарди долари за пропаганда. "Всички вие много добре знаете каква огромна държавна пропагандна система е изградила Русия", казва Зеленски. "Вероятно никой в света не е харчил толкова големи суми за лъжи."

Според него обаче Москва не е взела предвид, че това не гарантира резултат. "Там, където пътят на лъжата трябва да бъде проправян с пари, резултатът не е сигурен. Пътят на истината е труден, но истината винаги сама си проправя път."

В ежедневната си сутрешна информация Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че войските на страната продължават да отблъскват атаките на руските сили срещу столицата Киев. Според украинските военни руските сили изпитват трудности при попълването на личния състав и това да възстановят загубите, претърпени по време на инвазията. Също така руското оборудване било в "лошо техническо състояние" и поради "небрежна предварителна експлоатация и продължително съхранение". Тези фактори били повлияли на способността на Русия да "поддържа необходимото темпо на бойните действия и да постигне крайната цел на войната", се казва в изявлението.