Основателят на френския "Национален фронт" Жан-Мари льо Пен обеща в интервю за „Ройтерс" да остане в политиката, докато умре.

Той е повторил коментарите, които показват, че не се отказва от разразилата се в последните дни семейната вражда, която усложнява стремежа на крайната десница към властта във Франция.

Припомняме, Жан-Мари льо Пен Той вбеси дъщеря си Марин льо Пен, настоящия лидер на "Националния фронт", след като през миналата седмица повтори своя позиция от преди близо 20 години, че нацистките газови камери са просто „подробност" от историята на Втората световна война и защити действията на тогавашния френски ръководител маршал Филип Петен, който сътрудничи на нацистите по време на войната.

Жат-Мари льо Пен, който председателстваше "Националния фронт" в продължение на десетилетия преди да предаде щафетата на лидерския пост на дъщеря си през 2011 г., заяви, че Петен, чиято администрация участва в изпращането на евреи в концентрационни лагери, е имал легитимност за действията си, тъй като е бил подкрепян от парламента по онова време.

„Ето защо аз изобщо не мисля, че маршал Петен е бил изменник. Аз смятам, че той е бил много сурово наказан. Смятам, че това е било несправедливост", казал той.
(Припомняме, маршал Петен е бил осъден първоначално на смърт, която присъда впоследствие е заменена с доживотен затвор.)