Основателят на френския Национален фронт Жан-Мари льо Пен прогнозира, че дъщеря му Марин льо Пен, която сега оглавява партията, ще претърпи поражение на президентски избори, предадоха информационните агенции.  

През август 2015 г. Жан-Мари льо Пен беше изключен от партията след конфликт с дъщеря му.

През февруари 2016 година Марин льо Пен обяви, че ще се кандидатира за президент на Франция на вота за държавен глава, който  предстои през 2017 г.

„Казвам го с тъга и натежало сърце, но тай като от нейна страна нямаше никакви опити за помирение, кандидатът на Националния фронт ще изгуби на втория тур, а може би още на първия.” – коментира Жан-Мари льо Пен, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Проучванията сочат, че Марин льо Пен изостава по популярност от основния си конкурент на предстоящите избори – представителя на най-голямата опозиционна партия „Републиканците” Ален Жюпе.

В унисон с антиевропейската насоченост на партията, Марин льо Пен се обяви за провеждане на референдум за излизане на Франция от ЕС.  

Приз 2014 г. около Националния фронт избухна скандал заради данни за връзки с Кремъл. Председателката на партията призна, че е взела заем от руската Първа чешко-руска банка в размер на 9 милиона евро. Същевременно Марин льо Пен посети Москва, за да обсъжда политически въпроси с вицепремиера Дмитрий Рогозин и други високопоставени руски представители.