Дясната партия в Парагвай издигна министъра на образованието Бланка Авелар за свой кандидат за президентския пост. Това съобщават световните агенции.

Това е първият случай, който жена се кандидатира за този пост в страната. Президентските избори в Парагвай ще се състоят на 20 април. Парагвай е президентска република, като президентът се избира за срок от пет години и изпълнява длъжността и на министър-председател.

Официалното издигане на министъра на образованието от партията Колорадо се състоя при вътрешно партийни избори в началото на този месец. На тях Авелар победи с малко своя съперник - вицепрезидента Луис Кастильон.

Авелар получи 45.04% от гласовете, а Кастильон - 44.5%, който обяви, че не е съгласен с резултатите от гласуването и ще се обърне към съда.

За своята кампания Авелар обяви, че ще разясни основните си цели - борба с бедността и създаване на нови работни места.

В случай на победа Авелар ще смени на поста Дуарте Фрутос, чиято партия неизменно се намира на власт в продължение на 47 години.

Едновременно с това Авелар има възможност да стане и третата жена-президент в Латинска Америка, където жени ръководят Чили и Аржентина.