12 души, включително жени и деца, са лекувани за възможно излагане на химически оръжия в Мосул в Ирак. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ООН. В града "Ислямска държава" се бори срещу офанзива на подкрепяните от САЩ иракски сили.

Световната здравна организация към ООН е задействала с партньорите си и местните здравни власти "план за реакция при извънредни ситуации за безопасно лечение на мъже, жени и деца, които може да са били изложени на силно отровен химикал", се казва в изявление на агенцията.

СЗО допълва, че от 1 март 12 пациенти били приети за лечение, което се извършва в Ирбил - столицата на Иракски Кюрдистан, източно от Мосул.

Четирима от тях показват тежки признаци, свързани с излагане на химическа съставка, която причинява тежки кожни проблеми и възпаления на очите и лигавиците. Пациентите са били изложени на химическите вещества в източната част на Мосул.

Международният комитет на Червения кръст преди ден съобщи, че пет деца и две жени са получили лечение за излагане на химически вещества. В съобщението на комитета не се посочва коя страна в конфликта е използвала химическо оръжие, което причинява мехури, зачервяване на очите, дразнене, повръщане и кашлица.

Хуманитарният координатор на ООН за Ирак призова за разследване.

"Това е ужасно. Ако предполагаемата употреба на химически оръжия се потвърдят, това е сериозно нарушение на международното хуманитарно законодателство и военно престъпление, независимо от това кои са целите и жертвите на атаките", заяви тя в свое изявление.