Жените в Саудитска Арабия вече официално имат разрешение да шофират, след като наложената в продължение на десетилетия забрана беше отменена.

Промяната беше обявена през септември миналата година, а властите в Саудитска Арабия издадоха първите шофьорски книжки на жени по-рано този месец.

Това беше единствената страна в света, където жените не можеха да шофират, а семействата трябваше да наемат частни шофьори за жените.

Саудитска Арабия издаде първите шофьорски книжки на жени

Саудитска Арабия издаде първите шофьорски книжки на жени

Днес Генерална дирекция "Транспорт" започна да заменя международните шофьорски книжки

Този ход обаче идва на фона на засилени репресии срещу правозащитници, които са се борили за правото на жените да управляват автомобили.

Най-малко осем активисти за правата на жените са били арестувани и може да бъдат съдени в съд за борба с тероризма и да получат много години затвор за правозащитната си дейност, подчертават от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

"Амнести" също така призова за по-широки реформи в Саудитска Арабия, където жените остават обект на подчинение на законите за закрила от страна на мъжете.

Правозащитни организации в кралството водеха кампании в продължение на години, за да се разреши на жените на шофират.

Десетки жени бяха арестувани за шофиране в Рияд през 1990 г.

"Това е исторически момент за всяка жена в Саудитска Арабия", изтъква телевизионната водеща Сабика ал Досари пред "Франс прес". Тя се похвали, че е седнала зад волана минути след края на забраната за шофиране, която изтече в полунощ местно време.

Някои саудитски мъже обаче изразиха недоволството си от промяната, използвайки арабски хаштаг в социалните мрежи, който се превежда като "Няма да караш".

Отмяната на забраната за шофиране на жените е част от програмата на престолонаследника Мохамед бин Салман за модернизиране на някои аспекти на саудитското общество.

Той ръководи програмата "Визия 2030" за диверсифициране на икономиката и скъсването ѝ със зависимостта от петрола, както и отварянето на саудитското общество. Ала все още са налице ограничения върху това, което саудитските жени могат правят.