Повече от 100 жертви и роднини на жертви от атаката на Хамас в Израел на 7 октомври заведоха иск в американски съд срещу Иран, Сирия и Северна Корея, обвинявайки страните в предоставяне на подкрепа на Хамас и искат обезщетение в размер на най-малко 4 милиарда долара. Искът, подаден в федералния съд във Вашингтон, е най-големият срещу чужди страни във връзка с атаката и е подкрепен от Еврейската лига за борба с клеветата (ADL), предава Ройтерс.

Искът обвинява трите страни в предоставяне на финансова, военна и тактическа подкрепа на Хамас. Американското правителство е определило Иран, Сирия и Северна Корея като държавни спонсори на тероризма. Според израелските данни, над 1200 души са загинали в атаката, а 250 други са взети за заложници. Ищците включват американски граждани, пострадали на 7 октомври, както и роднини и наследници на загиналите.

Шефът на ADL, Джонатан Грийнблат, заяви, че Иран, Сирия и Северна Корея трябва да бъдат държани отговорни за своите действия. Иран вече е изправен пред няколко подобни иска във връзка с атаката. Мисиите на Иран, Северна Корея и Сирия в ООН в Ню Йорк не са отговорили незабавно на запитванията за коментар.

Ако страните бъдат признати за отговорни, ищците се надяват да получат компенсация от Фонда за жертвите на държавно спонсориран тероризъм на САЩ, създаден през 2015 г. за компенсиране на лица, спечелили дела срещу държавни спонсори на тероризма. Фондът обаче е с изчерпани средства, което доведе до предложения за увеличаване на финансирането му в Конгреса.

Искът от понеделник търси поне 1 милиард долара като обезщетение и 3 милиарда долара като наказателни щети. Една от ищците, Нахар Нета, чиято майка Адриен Нета е загинала на 7 октомври, заяви, че се надява делото да донесе някаква справедливост. Ищците са представлявани от адвокатската кантора Crowell & Moring.

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Въпрос на една - две седмици е