Ужгород в Закарпатието зае първото място в Украйна по високите наеми за жилище, изпреварвайки Киев и Лвов. За това съобщава агенция Интерфакс-Украйна, като се позовава на портала за недвижими имоти LUN.

"През първите две години от войната за най-скъп град по отношение на наемането на жилища се смяташе Лвов, сега ситуацията се е променила. Най-скъпият град през юли е Ужгород - едностайно жилище тук струва средно 17,7 ц. гривни на месец. Това е по-скъпо, отколкото в столицата или Лвов", цитира агенцията прессъобщение на LUN.

17,7 хил. гривни се равняват на около 430 долара по сегашния валутен курс.

В Киев, според изчисленията на LUN, наемането на едностайно жилище струва средно 15 хил. гривни (365 долара), а в Лвов - 16,5 хил. гривни (402 долара).

Ужгород е административен център на Закарпатска област и най-западният град в Украйна след малкия граничен град Чоп. Самият Ужгород също се намира точно на границата - тази със Словакия. Преди войната населението на Ужгород е малко над 100 000 души.

Руски дронове стигнаха Лвов

Руски дронове стигнаха Лвов

ПВО на Украйна свалила 19 от 21 изпратени дрона

По време на войната градовете в Закарпатието се превръщат в относително безопасно убежище: Русия много рядко се опитва да удари този район с ракети или дронове.

В големите украински градове, които са близо до фронтовата линия и редовно са обект на руски удари, наемите са очаквано евтини. В Харков и Херсон, например, наемът на едностаен апартамент струва средно четири хиляди гривни на месец (97 долара).