Пламенното желание на Доналд Тръмп да демонстрира военна сила като част от честването на Четвърти юли във Вашингтон е планирано да бъде под формата на танкове в столицата и самолети, прелитащи над тях, съобщава "Гардиън".

Освен че предизвика многобройни критики от страна на много наблюдатели, плановете също доведоха и до логистична критика в последния момент. Лесно е да си представим как самолети ще стигнат до там, но какво да кажем за танковете, питат критиците.

Откъде ще дойдат и откъде точно ще минат по време на събитието и дали ще успеят да стигнат до столицата, питат други.

Тръмп поиска танкове за парада на 4 юли

Тръмп поиска танкове за парада на 4 юли

Службата на националните паркове се опитва да разбере как може да удовлетвори искането на президента

Вашингтонци играят игра наречена "намери танка". Два танка и редица помощни превозни средства, превозвани с влак, бяха забелязани във вторник сутрин извън града.

На други места през деня, други танкове, или може би същите (трудно е да се каже на този етап) се опитват да пресекат река Потомак.

Друг танк е забелязан във вторник вечер, когато го пренасят по улиците пред националния парк.

Логистиката не е единственото нещо, което е в последната минута от началото на събитието. Длъжностни лица във Вашингтон започват да се питат дали пътищата и мостовете на града ще бъдат в състояние да поемат такива тежки превозни средства.

"Моите колеги и аз трябваше да се борим с години, за да си осигурим финансиране за ремонт на структурни дефекти в Арлингтън Мемориъл Бридж, над който десетки хиляди мои избиратели всеки ден пътуват", пише представителят на Вирджиния Дон Бейер в Туитър. "Има ограничение на теглото от 10 тона, а танкът Абрамс тежи над 60 тона."

Няма парад означава повече самолети, пресметна Тръмп

Няма парад означава повече самолети, пресметна Тръмп

Сега ние можем да купим повече изтребители

Самият Тръмп изглежда приема това, макар че изглежда му липсват познания за военна техника.

"Трябва да бъдете много внимателни с танковете, защото пътищата имат тенденция да не обичат да поемат тежки танкове, така че трябва да ги поставим в определени райони. Но ние имаме чисто новите танкове Шърман и имаме чисто нови танкове Абрамс", обяснява Тръммп за логистиката.

Не е ясно какво точно казва Тръмп, тъй като танковете Шърман не са в употреба в продължение на десетилетия.

По-късно вечерта няколко танка са снимани близо до Мемориала на Линкълн.

Всичко това е вълнуващо за поддръжниците на Тръмп.

"Когато видите тези танкове във вашия град, надолу в окръг Колумбия, това ви запалва, това ви кара да се вълнувате, защото мислите за нашата армия и това представлява Америка", обяснява Айнсли Еърхард от Fox & Friends.

Други въобще не са толкова впечатлени. Сравняват парада на Тръмп със събитията на площад Тянанмън и Русия.

Безпрецедентният военен парад в САЩ ще струва $92 млн.

Безпрецедентният военен парад в САЩ ще струва $92 млн.

Парадът е планиран за ноември