Белорусите вече могат да преминават сухопътната граница с Русия, без да бъдат тествани за коронавирус, но отмяната на ограниченията за въздушния транспорт ще отнеме известно време. Това съобщи беларуският министър на здравеопазването Дмитрий Пиневич.

"Границата с Русия е отворена по епидемиологични причини. При пресичането ѝ по шосе и по железница, вече не се изискват PCR тестове", цитира пресслужбата на здравното министерство думите на министъра от петък.

"Мисля, че ще отнеме известно време, за да се премахнат ограниченията, свързани с изискванията за тестване, ако човек използва въздушен транспорт. Както е известно, Русия подготвя своите разпоредби, за да премахне и това изискване. Това ще бъде съгласувана позиция на двете страни", заяви ръководителят на беларуското министерство на здравеопазването.

Както беше съобщено, на 18 март Русия отмени ограниченията за движение на граждани на Беларус през границата на Руската федерация, въведени на 27 март 2020 г., за да се предотврати разпространението на коронавируса, припомня "Интерфакс".

Русия затвори границите си с Беларус на 16 март 2020 г. Влизането на беларуси беше възможно само ако имаха определени основания, като например разрешение за пребиваване в Русия. През февруари 2021 г. Русия възобновява железопътния трафик с Беларус, а през септември 2021 г. ограниченията върху въздушния трафик са отменени.