Сега всички бомбардират Ракка, дали това е Русия, САЩ, Франция или, най-отскоро, Великобритания. Но жените, живеещи в столицата на ДАЕШ („Ислямска държава”), са намерили известна утеха във въздушните удари, според местни активисти. Докато джихадистите са се разбягали след бомбардировките, криейки се сред цивилните около 1 млн. души на града, жените могат да се насладят на кратък момент на свобода.
Това се посочва в репортаж на британския в. „Гардиън”.

„Ние ги виждаме да отиват на балконите и прозорците си, да дишат свеж въздух и да разглеждат града си”, посочва Тим Рамадан, псевдоним на активист от групата „Ракка са избива тикомълком”, които са останали в града, за да документират зверствата на ДАЕШ в голям риск за себе си.

Хората получават за кратко свобода”, добавя той.

В иракския град Мосул, перлата в короната на тоталитарната протодържава, управляван от джихадистите, местни жители съобщават за „ад”, идващ и от небето, и от земята.

Жизнения стандарт се влоши, тъй като няма пари на чаршията, няма и работа в града”, изтъква Абдулкарим, жител на Мосул. „Хората са ужасени от бомбардировките, провеждани от коалицията, а обезглавяването и убиването с камъни продължава в града, извършвано от ДАЕШ”, допълва Абдулкарим.

Въпреки нарастващият натиск върху ДАЕШ през последните седмици, нейната хватка върху двата града остава безпощадна, представлявайки трудноразрешимо предизвикателство за силите, които се опитват да ги освободят.

Прогонени от Синджар в Ирак, изпаднали в отбранителна позиция в провинция Ракка, и изправени пред по-масирани бомбардировки, екстремистите са отговорили, затягайки своята хватка върху Ракка и Мосул, допълнително поробвайки хората, живеещи под хомота им и забранявайки им да напускат.

Интервюта с местни жители и активисти с контакти в двата града рисуват картина на диктатура по съветски образец, която не успява да осигури основни услуги и правосъдие на гражданите.

Много се е променило след две години на брутално управление от страна на ДАЕШ, разкрива Рамадан, роден в Ракка, който описва града сега като „гигантски затвор”. Доста е трудно да контактуваш с хората, живеещи в Ракка, след като ДАЕШ са забранили домашния интернет и са затворили повечето интернет кафенета.

Жените рядко дръзват да излизат навън, страхувайки се от порицание от полицията на ДАЕШ, известна като „Хисбах”, и от женското подразделение на полицията, бригадата „Ханзаа”, дори и за най-малкото нарушение, като например носенето на ярко оцветена чанта.

Животът на едно момиче сам по себе си е нарушение”, разкрива ужасяващата картина Рамадан.

За Абдулкарим, жител на Мосул, овладяването на родния му град от ДАЕШ първоначално е било благодат. Под тяхното управление, трафикът в Мосул се е облекчил, подобрила се е сигурността, а, за известно време, услуги като електричеството, водата, почистването на улиците са били по-добри, отколкото са били, когато Мосул е бил под контрола на иракското правителство.

Но икономическата блокада от Багдад и бомбардировките на водената от САЩ коалиция са направили живота доста суров.