Германският външен министър Зигмар Габриел подкрепи Мартин Шулц в искането за отстраняване на американските ядрени бойни глави от Германия, съобщава TheLocal.de.

"Разбира се, че съм убеден, че най-накрая трябва да започнем да говорим за демилитаризация отново", коментира Габриел в края на официалното си посещение в САЩ.

"В тази връзка се съгласих с думите на Шулц, че трябва да се отървем от ядрените оръжия, които са в нашата страна", допълва той.

Според непотвърдена информация има до 20 американски ядрени бойни глави в авиобазата на Бундесвера в Бучел.

Миналата седмица Шулц коментира на изборен митинг в Трир, че ще се бори за премахването на оръжията. "Като канцлер на Германия ще се ангажирам с премахването на ядрените оръжия, които се съхраняват тук".

Лидерите на германската СДП играят ролята на пацифисти през последните месеци в опит да се разграничат от канцлера Ангела Меркел, която обвиняват в готовност да изпълнява исканията на САЩ по военни въпроси.

През март, след като американският президент Доналд Тръмп призова партньорите от НАТО да изпълнят ангажиментите си за бюджета, Габриел описва целта на НАТО за изразходване на 2% от БВП като "напълно нереалистична за Германия".

Меркел обяви коалиционните си партньори

Меркел обяви коалиционните си партньори

Никаква коалиция с Алтернатива за Германия и никаква коалиция с Левите