Няколко знакови акаунта в "Туитър", включително тези на германски футболен клуб, френско министерство и на редакцията на BBC за Северна Америка са били хакнати от протурски хакери с послание, разкритикуващо "Нацистка Германия" и "Нацистка Холандия", съобщава "Франс прес".

"Нацистка Германия. Нацистка Холандия. Това е малък османски османски шамар за вас. Ще се видим на 16 април. Какво написах? Научете турски", се изтъква в съобщението, което идва в разгара на жестокия скандал между Европа и Турция заради турските предизборни агитации на европейска територия.

Съобщението също така съдържа свастика и беше последвано от видеоклип, показващ откъси от речи на на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

От "Туитър" са потвърдили хакерската атака.

"Ние сме наясно с проблема, засегнал редица собственици на акаунти тази сутрин", изтъкна говорител на "Туитър", добавяйки, че източникът на атаката е бил проследен и му е бил отрязан достъпът.

Приложението Twitter Counter, което следи статистиката на "Туитър", е било хакнато и използвано като маршрут за достъп до другите акаунти.

"Започнахме разследване по въпроса", посочи изпълнителният директор на "Туитър" пред АФП.

Френското икономическо министерство потвърди, че техният акаунт е бил хакнат, но посочи, че проблемът е бил отстранен.

Германският футболен клуб "Борусия" (Дортмунд), тенис легендата Борис Бекер и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" също са били хакнати.

Кибератаката идва, след като турски политици не бяха допуснати от Холандия и няколко града в Германия да проведат предизборни митинги, за да привлекат подкрепата на турската диаспора за референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на Ердоган.

Ограниченията разгневиха Турция, като Ердоган обвини Германия и Холандия в "нацистки практики".

Турция преустанови отношенията на най-високо ниво с Холандия заради скандала.