Премиерът на Македония Зоран Заев призова депутатите в парламента на страната за "национално помирение", съобщава "Танюг".

Той също така предложил на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ "амнистия". Заев е лидер на управляващия лявоцентристки Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

Македония се готви за промяна на конституцията

Македония се готви за промяна на конституцията

Целта е интеграция в ЕС и НАТО

По-конкретно, Заев е заявил на опозиционните депутати, че ако гласуват за конституционните промени в съответствие с Преспанското споразумение (споразумението за името на страната с Гърция, което не беше прието на референдума на 30 септември, защото избирателната активност беше твърде слаба), те ще получат "амнистия за техните членове, които са съдени заради сблъсъците в парламента, които станаха на 27 април миналата година".

"Сега е моментът да простим. Нека да простим, когато е най-необходимо. Всички знаем, че пикът на разделенията и омразата беше на 27 април. Снимките с окървавени депутати обиколиха целия свят. Тук е шансът да простим. Нека да започнем от 27 април. Знам, че всичко си има цена. Готов съм да я платя. Няма бъдеще без прошка тук в парламента", подчерта Заев пред македонските депутати.

Русия недоволства: Западът настоява да привлече Македония в НАТО на всяка цена

Русия недоволства: Западът настоява да привлече Македония в НАТО на всяка цена

Референдумът за името бил невалиден

Той повтори, че няма "по-добро споразумение от това, което беше постигнато с Гърция за новото име на Македония и всеки го знае".

"Затова нека да използваме днешното парламентарно заседание като възможност за помирение между левицата и десницата в Македония след инцидентите от миналата година в законодателния орган", допълни премиерът на Македония.

Заев смята, че днешното решение за приемане или отхвърляне на предложението на правителството за конституционни промени, включващо промяна на конституционното име на Македония, е "исторически момент, за който ще говорят отново и отново бъдещите македонски поколения".

Заев призова "всички депутати да си подадат ръце и да приемат даване на начало на промяна на конституцията, за да се гарантира евроатлантическата интеграция на Македония".