Президентът на Франция Еманюел Макрон трябва да обедини страната, разделена от силите на глобализацията в обръщение към нацията по-късно днес и да сложи край на антиправителствените протести, които ще намалят икономическия растеж с около 0,1 процентни пункта. За това настоя френският финансов министър Бруно льо Мер, цитиран от "Ройтерс".

"Страната ни е дълбоко разделена между онези, които виждат, че глобализацията ги е облагодетелствала, и другите, които казват ... глобализацията не е възможност, а заплаха", изтъкна Льо Мер, допълвайки: "Ролята на президента е да обедини страната."

По думите му, вълната от размирици е навредила на имиджа на Франция сред чуждестранните инвеститори и ще удари с 0,1 процента БВП на страната през последното тримесечие на тази година.

Макрон с обръщение към нацията днес

Макрон с обръщение към нацията днес

След като бе подложен на натиск в страната и чужбина заради протестите

Макрон ще направи обръщение към нацията тази вечер в 20 часа местно време (21 българско), след като се опитва да помири протестиращите "жълти жилетки", чийто бунт представлява най-тежкото предизвикателство досега за 40-годишния президент, който встъпи в длъжност преди 18 месеца.

Бруно льо Мер повтори желанието да ускори намаляването на данъците, но намекна, че не подкрепя възстановяването на данъка върху богатите, който Макрон намали при встъпването си в длъжност и който му спечели прозвището "президент на богатите".

Над 2 000 души в ареста след протеста на „жълтите жилетки” във Франция и Белгия

Над 2 000 души в ареста след протеста на „жълтите жилетки” във Франция и Белгия

1 723 души са арестувани във Франция

"Помага ли този данък за намаляване на бедността, за намаляването на дълговете ни, да се намалят публичните разходи? Не. Ако искате да събирате повече пари, почукайте на вратите на дигиталните компании", коментира френският финансов министър.

Льо Мер заяви през миналата седмица, че Франция ще обложи големите технологични компании на национално равнище от 2019 г., ако страните членки на ЕС не успеят да постигнат споразумение за данък върху приходите на дигиталните компании.

 Над 700 задържани при размириците във Франция

Над 700 задържани при размириците във Франция

Полицията в Париж използва гумени куршуми и сълзотворен газ...