Заради притесненията на граждани една от малките общини в България блокира навлизането на новите 5G мрежи на територията ѝ за поне година напред.

Общинският съвет в Балчик е гласувал за налагането на мораториум върху поставянето на подобни съоръжения за период от 1 години на заседание в края на септември, съобщава "Сега", позовавайки се на местни медии.

Причина за това решение е подписка, в която са се включили 183-ма граждани, които настояват за блокирането на 5G мрежите заради опасения около техния ефект върху здравето. При гласуването е имало общински съветници, които са били против подобна стъпка, но в крайна сметка предложението е било прието.

"Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории", посочва Марин Попов, който е представител на местната гражданска инициатива, свързана с темата, пред сайта "Про Нюз Добрич".

"Смятаме, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобно изследване", добавя той.

Темата за 5G става все по-актуална с навлизането на мрежите от ново поколение. В България имаше и национална подписка против въвеждането им в страната.