Антон Софронов, изпълнителен директор на „Инфраструктурно строителство"  ЕАД, пред news.bg

Г-н Софронов, НКЖИ изгради подлез в столичния квартал Горна баня, който да осигури безопасността на преминаващите жп линията. Какви бяха обаче предизвикателствата пред Вас, когато започнахте строежа?
Самата технология на изграждане на подлеза в квартал Горна баня включваше изграждане на шлицови стени и на тунел под самата жп линия при минимално прекъсване на влаковото движение в рамките на 15 дни.
Работата бе в интензивна градска среда, с голям пътникопоток, защото целият квартал минава през този район. Предизвикателство бяха и кратките срокове за изпълнение на обекта. Най-голямото предизвикателство обаче е опазването на самия подлез.

Какви бяха затрудненията, които усетихте по време на израждането на подлеза?
Такова затруднения бяха метеорологичните условия, тъй като в началото на месец септември имаше по-интензивни валежи. Като цяло обаче контролирахме ситуацията и се справихме със задачата.

Разкажете ни повече за строително-монтажните дейности, които бяха извършени.
Преди прекъсването на влаковото движение се изградиха шлицови стени в зоните на двата подхода към подлеза. В рамките на самото прекъсване на движението се изгради самият тунел - тръбата на подлеза. Решението за шлицовите стени е доста добро, защото в близост има къщи и улици, които така не се засягат от самото строителство.

Стигна ли се до вземане на неочаквани технически решения?
За да не затрудняваме достъпа на хората до техните домове и за да гарантираме запазване на тяхното имущество, се наложи преработка на част от проекта по време на самото строителство. Тази промяна се отнася за частта на асансьорните клетки. С това съкратихме сроковете на изграждане и негативното влияние върху хората беше намалено.

Можем ли да кажем, че това е един надежден подлез?
Със сигурност. Осигурен е и пълен достъп за лица в неравностойно положение. Гарантирана е и пълната безопасност на всички премиващи под жп линията.

На какви изисквания трябва да отговаря едно подобно инфраструктурно съоръжение?
Такова съоръжение задължително трябва да има дълъг експлоатационен живот - над 50 години. Да има осигурена достъпна среда за всички и не последно място гарантирана безопасност на премиващите.