Публикуваме част от интервюто на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за Ралица Василева, телевизия Би Ай Ти

Какво е посланието на тези, които гласуваха за Брекзит и какви промени трябва да настъпят, за да не се разпадне ЕС?
Ако погледнете заглавието на тези, които гласуваха за Брекзит, то е по-малко срещу Европейския съюз като такъв и повече към света, който много бързо се променя, в който новата икономика, базирана на новите технологии, облагодетелства едни и оставя усещането за ощетяване на други. Кои гласуваха за оставане в ЕС? Млади, образовани, с високи доходи, живеещи в градовете. Кои гласуваха за излизане? По-възрастните хора, по-малко образовани, с по-ниски доходи, живеещи в селските райони. Това, че ние не успяваме, и това е също за нас в европейските институции, че ние не сме успели да създадем икономика, която да позволява да се чувстваме всички принадлежни към предимствата на новите технологии, е проблем, който не е само за Великобритания. Той е за всички нас.

Много актуален, много се говори по този въпрос - дали Жан-Клод Юнкер ще подаде оставка след като е повдигнат този въпрос от страни-членки като Словакия, като Полша?
Аз смятам, че в момента ние имаме нужда да се фокусираме върху решаването на много сериозни проблеми, които стоят пред нас. Първият, разбира се, и най-важният е да успокоим това чувство за несигурност, което гласуването във Великобритания създаде и всички трябва да сме запретнали ръкави, да работим заедно. Аз не виждам причина Жан-Клод Юнкер да подава оставка в момент, в който ние се нуждаем от единството на страните-членки, на европейските институции, да отговорим на призива на хората, който е: „Бъдете заедно“.

Как ще се гарантира свободното движение на работна ръка?
За следващите години, докато Великобритания е член на ЕС, този проблем въобще не стои и в рамките на преговорите той със сигурност ще бъде много важен както за Европейския съюз, така и за Великобритания. По две причини. Първата е – така както има европейски граждани, работещи във Великобритания, има граждани на Великобритания, работещи или живеещи в страните от ЕС. Интересите и на двете страни е да намерим такова решение, което да позволи и на едните, и на другите да продължат да функционират нормално. И второ – Великобритания се нуждае от доктори, медицински сестри, от инженери, от специалисти в сферата на IT-технологиите, на новите технологии. Те имат нужда от тези хора и не е много лесно да работи тяхната икономика добре, ако ги загубят.

 Аз съм говорила с много българи, които живеят във Великобритания. Много от тях са страшно притеснени. Те не знаят какво ще стане с тях. Те трябва всъщност да вземат някакви мерки да защитят своето бъдеще и своята позиция. Какво бихте казали на тези хора?
Моят съвет е да си вършат работата колкото се може по-добре. Аз съм убедена, че тези, които имат своето място, от които Великобритания има нужда, няма от какво да се страхуват нито през тези следващи две години, нито след това. Но, разбира се, трябва внимателно да следят развитието на преговорите и искам да им кажа, че ние, тези, които ще водим тези преговори, разбира се, ще направим всичко, което можем, за да защитим вашите интереси. Да сме сигурни, че в бъдещето на отношенията между Великобритания и ЕС нашите граждани, гражданите на 27-те страни, ще се ползват с тези права, които Великобритания иска да има за своите граждани.

За Вас много усилено се говори, не престават слуховете, не престава да се пише в пресата, че има страни – централно и източноевропейски страни, които ще издигнат вашата кандидатура за генерален секретар на ООН.
Ние в момента имаме много сериозни задачи за решаване в Европа и моето внимание е концентрирано върху тях?

Но все пак, ако се появи такава кандидатура, бихте ли поне помислили по въпроса?
Знаете ли, мен животът ме е научил да отговарям на въпроси, които са поставени пред мен, тогава, когато са поставени пред мен.

Добре, ясно. Няма да ми отговорите. Ще ви задам още един въпрос, на който, предполагам, пак няма да ми отговорите, но за Вас също се говори много усилено като вероятен кандидат на ГЕРБ за президентството на България.
Доколкото знам в ГЕРБ се водят разговори да се определи кандидатът, в които моето име не присъства.

А бихте ли си помислили по въпроса?
Същият отговор ще дам, както на предишния въпрос. Хипотетично не стои пред мен да го решавам, затова нека се концентрираме върху тези въпроси, които стоят съвсем реално пред мен да решавам – как да имаме стабилен бюджет за Европа; как да създадем условия за работа, които да върнат доверието на тези граждани в Европа, които са го загубили в бъдещето на Европейския съюз. За това, че ние можем да бъдем прагматични, да сме близо до хората, да помагаме за решаването на техните проблеми.