Доктор Ибришимов, все по-тревожна е статистиката на малки деца, които са с много развалени зъби. На какво, според вас, се дължи това?
На първо място мисля, че това е в резултат на ниската здравна култура на родителите. Много от майките, които водят децата на зъболекар, нямат необходимата здравна култура. Много от тях не си дават сметка, че при развалени зъбки в ранна детска възраст и преждевременното им изваждане води след това до аномалии и деформации, които в последствие излизат много по-скъпо на родителите- ортодонтските аномалии, челюстни проблеми и проблеми със захапката.

Не лишавайте детето от бонбони, но го водете редовно на зъболекар

Не лишавайте детето от бонбони, но го водете редовно на зъболекар

Вече и деца под 2-годишна възраст имат нужда от лекуване на зъбите

Преди години в училищата и детските градини имаше профилактични прегледи. Кариесите се откриваха още в ранна детска възраст. Имаше здравни картони на децата. Родителите биваха предупреждавани за проблемите на детето. Сега това го няма нито в детските градини, нито в училищата, може би само в частни или някои държавни и общински учебни заведения. Масово те са закрити и такава профилактика вече не се прави. Трябва да знаят родителите, че това, че зъбчетата след шестата година се подменят, не означава, че млечните зъбки трябва да се оставят без грижа. След кариеса идва пулпит, преждевременно изваждане на зъба и след такова преждевременно изваждане се получават деформациите на челюстите.

Кога трябва да е първото посещение при зъболекаря?
Още след като започнат да никнат първите зъбчета между шест месеца и една година. В рамките на година и половина до две детето вече трябва да има всички млечни зъбки. Веднага трябва да започнат прегледите, дори и да няма проблем. Децата трябва да свикват с това, че трябва да ходят на зъболекар, а не да ги плашат със зъболекаря. Имам доста случаи, в които майката казва "Ако не слушаш, ще те водя на зъболекар", което е абсурдно. Децата трябва да свикват, да стават приятели със зъболекарите, редовно да си мият зъбките след всяко хранене.

Кои са вредните храни за детските зъбки?
Най-опасното според мен е, че децата вече редовно употребяват най-различни минерални води. Не всички деца пият изворна вода. Минералната вода в повечето случаи не е подходяща за децата. В състава на много от водите липсва флуор, дори в чешмяната вода липсва флуор. Преди имаше органи, които следяха това нещо в региони с липса на флуор във водата и водата се флуорираше. Там, където това е невъзможно, се даваха допълнителни таблетки на децата в детските градини и училищата. Това вече не се прави. Флуорната профилактика вече не се прави. Флуорът е много важен за растежа и здравата структура на зъбчето. Вредни са евтините млечни продукти. Това, че е евтино, е за сметка на качеството.

И все пак не можем да откажем на децата сладко. Колко вредни са сладките неща?
Аз не съм привърженик на крайностите. Всяко дете трябва да си изживява детството, да си хапва и шоколад, и бонбони. Не е фатално, когато се поддържа устната хигиена, когато се мият зъбките редовно, когато се ходи редовно на зъболекар, когато се хващат кариесчетата още в начален стадий. Тогава и за детето е по-безболезнено. Да не отричаме тотално шоколада и бонбоните за децата. Другите неща са важни - здравната култура на родителите, редовната профилактика и най вече държавата. Трябва да има профилактика от специалисти в училищата и детските градини, за да може всичко да се хване в ранен стадий.

Този дебат отдавна върви, но май е до никъде?
Може би това е и най-важното - липсата на държава, на държавна политика. Това се отразява на всички. Стоматологичният съюз полага много грижи, за да има здравна култура, да има профилактика. Има различни програми на стоматологичния съюз като програмата за силанизация. Но това не е достатъчно.

Кога хората търсят зъболекаря?
Аз съм виждал деца пациенти, които идват на зъболекар чак когато поникнат постоянните зъби. Родителите им не считат за важно да идват на зъболекар, когато имат млечни зъби. Имал съм пациенти, които за първи път стъпват в зъболекарски кабинет в пенсионна възраст. Има и такива. Ще споделя и един парадокс. Имах пациент на 67 години, който нямаше нито един кариес и нито един изваден зъб.

Как се постига това?
Начин на живот. Храната, стресът, всичко се отразява. Какви са съветите ви към пациентите? Първо към родителите да обръщат внимание на децата още при поникването на първите зъбчета да ги водят редовно на зъболекар, да слушат съветите на зъболекаря, да не се пие безразборно всякакви минерални води, да се пие изворна вода. Трябва редовно да се мият зъбките. При най-малкия проблем трябва да се вземат своевременно мерки. Трябва да се възпитават децата така, че да им е приятно на зъболекар.