Все повече деца под 2-годишна възраст имат нужда от лекуване на зъбите. Това показва статистиката на зъболекарите в България, които работят и с малки дечица.

Д-р Ибришимов: Не плашете децата със зъболекарите

Д-р Ибришимов: Не плашете децата със зъболекарите

Британските зъболекари смятат, че повечето от развалените зъби при децата се дължат на консумацията на натурални сокове. Те съдържат голямо количество захар, което причинява кариеси още в най-ранна детска възраст. Захарта разяжда зъбите на малчуганите и те започват да изпитват болка при хранене със студени или сладки храни. Поради тази причина са се увеличили драстично и случаите на развалени зъби при деца под 1-годишна възраст с току-що появили се млечни зъби.

Световната здравна организация съветва възрастните хора да не консумират повече от 6 лъжички захар на ден, а за децата захарта трябва да е в още по-ниски количества.

Пред News.bg доктор Иван Ибришимов съветва децата редовно да ходят на профилактика при стоматолог. Много от майките, които водят децата на зъболекар, нямат необходимата здравна култура, смята той.
Децата трябва да свикват с това, че трябва да ходят на стоматолог и да не ги плашат със зъболекаря, категоричен е доктор Ибришимов.

За ограничаването на сладките неща той смята: "Всяко дете трябва да си изживява детството, да си хапва и шоколад, и бонбони. Яденето на сладко не е фатално, когато се поддържа устната хигиена, когато се мият зъбките редовно, когато се ходи редовно на зъболекар, когато се хващат кариесчетата още в начален стадий".