Ерина Кръстева, "Връзки с обществеността", Регионален исторически музей - София пред Нюз БГ

Колко са посетителите на постоянната експозиция на Регионален исторически музей - София през 2016 г.?
Обобщената статистическа информация за 2016 г. показва, че над 60 хиляди души (българи и чужденци) са посетили постоянната експозиция на Регионалния исторически музей - София. Подчертавам, че това са данни само за постоянната експозиция, числото е много по-голямо, ако прибавим и нашите филиали. За разглеждания период съотношението българи спрямо чужденци е съответно 70% към 30%. Приоритетно чуждестранните ни посетители са от Италия, Великобритания и САЩ, както и туристи от Гърция, Испания и Франция.

Кои са най-любопитните?
Музеят се посещава от различни групи от гледна точка на възраст и националност. Въпросите и интересите им варират. Българите определено се гордеят със своята столица и нейното културно наследство. Освен това е прекрасно да се проследни реакцията на чужденците още с влизането им в първата зала "Наследството на древността". Изумени са от експонираните изключително ценни археологически находки - от тяхната значимост, както и фактът, че говорят за хилядолетната история на нашия град.

Какво предстои като работа по време на археологическия сезон през 2017 г.?

През новия археологически сезон ще бъдат подновени проучванията на пл. "Св. Неделя", които се провеждат вече няколко години. Заместник-ръководителят на обекта е от екипа на Регионалния исторически музей - София.
Същевременно, археолози от нашия музей осъществяват спасителни проучвания на територията на цяла София. Такива възникват постоянно поради строителство, ремонти и др.
През 2017 г. обектите "Западната порта на Сердика" и "Триъгълната кула на Сердика" ще станат достъпни за посетители. Социализацията на тези обекти е дълъг процес, включващ откриване, проучване, научни анализи, разработване на проекти за изграждане на достъп и разбира се тяхното реализиране.

Ларгото се превърна в един от най-значимите обекти на столицата?
Да. определено. Ларгото и археологическите забележителности по протежението на бул. "Княгиня Мария Луиза" принадлежат към античния град. Една част от това пространство вече е напълно достъпна за разходки и разглеждане. Другата част предстои да бъде отворена за посещение с билети.

Кой експонат привлича най-много туристите?
Регионалният исторически музей - София притежава над 120 хил. експоната. Малка част от тях (около 1000) са показани в постоянната експозиция. Бих казала, че посетителите са изкушени от музея като цяло, тъй като той представя различни епохи. Ако трябва да започнем от самото начало - със зала "Наследството на древността", погледите определено привлича стъкленият съд тип "Ваза диатрета". Той е първият и единствен засега, откриван на територията на древна Сердика. В експозицията са представени също тройната находка със златната купа от Казичене, стъклени съдове от Източния некропол, релеф на бог Митра.

Преминавайки по-нататък, в зала "Силата на духа", са показани достиженията на православната християнска култура и изкуство в София и околностите в периода на Средновековието и Възраждането.

Сред добре познатите вече експонати в зала "Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа" е каляската в стил "Луи XVI", подарена на княз Фердинанд I по повод на неговата сватба през 1893 г. Интерес предизвикват и автентичните костюми от периода след Освобождението (1878 г.) в зала "Културен живот и развлечения".

В залата ни "Временни експозиции" в момента е изложбата "Подаръкът", представяща идеята за даряването като символичен и много ценен жест. Там могат да се видят дарове от епохата на Средновековието и Възраждането. Освен това съдържа и подаръци, правени на Столична община от чуждестранни делегации.

Какво ви предстои през 2017 г. ?
Що се отнася до конкретни събития, в началото на февруари 2017 г. ще открием нова временна изложба "Изящество и красота от миналото", дело на екип от Регионалния исторически музей - София.
Малко по-късно през годината ни предстои изложбата "Софийска археология". Ежегодно тази временна експозиция представя най-забележимите открития от предходния археологически сезон в София.

Целогодишно продължават различните ни образователни програми за деца и възрастни. Предвиждаме детски тематични и календарни ателиета, като например ателие "Мартеничка" и Великденското ни ателие. Готвим образователни програми за зимната, пролетната и лятната ваканция на учениците. Нещо, с което много се гордеем, са лекциите по История на България, както и на други теми. Те са безплатни и се провеждат всяка последна сряда от месеца.

По отношение на успешно реализирани проекти, мога да спомена отново "Триъгълната кула на Сердика", намираща се в сутерена на сградата на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16. Там има пространство, където е експониран и социализаран археологическият обект. Допълнително, са обособени и нови зали за организирането на гостуващи временни изложби. Приоритет в тези пространства ще бъде съвременното изкуство.

Освен това, в същата сграда, на първия етаж, се намира и Многофункционалният общински дигитален център. Там ще се извършва дигитализиране на музейните фондове на общинските културни институти (Регионален исторически музей - София, Столична градска художествена галерия и Столична библиотека). В дигиталния център ще се извършва и обучение по дигитализация.

Направихте дигитална платформа за забележителностите на София, как ще продължи?
Говорите за Електронния регистър на паметниците и художествените елементи на територията на Столична община (registersofia.bg). Платформата е налична в интернет пространството от миналата година. Музеят даде своя принос в създаването на електронния регистър. Сега, екип от експерти на Музея работи по поддържането и обогатяването му.

"Сердика е моят Рим" - а за Вас, какъв град е София днес?
За мен това е най-чудесният и най-вълшебният град. Този, в който съм родена и на който съм се посветила в професионално отношение. Мисля, че с всеки изминал ден той става все и все по-красив. Каузата, която сме поели в Регионален исторически музей - София, е да образоваме и да вдъхновяваме. Имаме много за разказване и показване, така че хората да си тръгнат заинтригувани и въодушевени.