Депутатът от Атака и български евронаблюдател Димитър Стоянов пред news.bg

Каква е равносметката за партия Атака от президентските избори?
Оценката на Централния сбор за резултатите от тези избори е много добра. Мисля, че няма партия, която, когато увеличава своята подкрепа в обществото, да бъде недоволна.
Нашият резултат само за година и половина дейност се е утроил като проценти, а номинално като гласове е нарастнал два пъти.
Тепърва предстои по-задълбочен анализ на резултатите по места като начало на подготовката за местните избори догодина.

Според социологическите данни между първи и втори тур кандидат-президентската двойка на Атака е успяла да привлече около 47 000 нови гласа а двойката Първанов-Марин повече от 250 000? Как ще коментирате това?
Най-вече това се дължи на решителната мобилизация на турските избиратели, които живеят извън пределите на България и на засиленото купуване на цигански гласове.
Имаме информация за огромни нарушения на избирателни права сред нискообразованите малцинствени групи чрез престъпно купуване на гласове в циганските квартали.
Все пак покачването на резултата ни на втория тур се оценява от партията като положително явление, което показва възможността нашият електорален потенциал да нараства още в бъдеще.

Не ви ли смущава огромната разлика в процентите между вашия кандидат и Георги Първанов, които се получиха на балотажа?
Още в изборната нощ мнозина политически комантатори оцениха като негативна тенденцията, която се разви между двата тура, а именно, това че единият от кандидатите беше превъзнасян, докато другият беше сатанизиран и демонизиран.
Освен това ние водихме една изключително неравна битка с напълно несъразмерен противник.
В кампанията бяха впрегнати всички средства на държавната машина, което също не убягна от погледа на някои от коментаторите.
Бих ви препоръчал да направите грубо изчисление за цената на предизборните кампании. Така ще може да получите представа за неравнопоставеността, която имаше в тази битка.
Към това трябва да се добавят многобройните манипулации, репресиите, които бяха осъществени от представителите на БСП и ДПС на ръководни длъжности върху държавните и общинските служители, и обикновените граждани.
Имаме данни, че когато се събираха подписките за подкрепа на кандидатите преди старта на кампанията, пенсионери са били задължавани да се подписват в подкрепа на Първанов-Марин или да рискуват да не си получат пенсиите.
Тези са фактите, които аз намирам за истински смущаващи.

На какво смятате се дължи по-голямата подкрепа за Георги Първанов зад граница - в чужбина той води с 94.72 на сто?
Разбира се на етническия вот на турците с двойно гражданство, които вече от десетилетия не живеят в България. Техните деца не говорят български, но вече са пораснали и имат избирателни права.
Турското законодателство не допуска двойно гражданство, освен специално изключение за изселниците от България.
Все още се оставя възможност на една група хора, които вече нищо не ги свързва с българската държава, да имат глас. Този вот, в условията на понижаваща се избирателна активност, придобива все по-голяма тежест.
Все пак с нетърпение очаквам официалния бюлетин на ЦИК, от където ще почерпим допълнителна информация за нашите позиции в чужбина.
На парламентарните избори АТАКА беше на първо място във Финикс, щата Аризона, за мен ще бъде интересно да разберем своите възможности в чужбина.
Все пак не трябва да забравяме, че българите, които живеят в България са най-важни, защото те директно ще изпитат върху гърба си новото управление и влиянието върху изборите на гласоподаватели от чужбина трябва да бъде ограничено.

Смятате ли, че резултатите от изборите ще консолидират националистите в България или напротив ще доведат до разцепление?
Тези избори ясно показаха, че АТАКА е единствената националистическа формация в България, която е жизнеспособна, активна и годна за действия и реални резултати.
От тази гледна точка намирам вота за полезен да се отсее зърното от плявата и да се спрат спекулациите за това, на кого АТАКА дължи пробива си на изборите през 2005 г.
Ние доказахме, че само собствените ни сили са напълно достатъчни да заемем едно водещо място в българския политически живот.
Резултатите водят до недвусмисления извод, че консолидация на национализма може да стане само около АТАКА и нейните принципи като едно естествено ядро.
Всички останали прегрупирания са обречени на неуспех и маргинализация.

PR-ски ход ли бе спирането на телевизия СКАТ и фалшивите слухове за сватбата на лидера на Атака? Смятата ли, че това е работеща тактика?
Този въпрос е неправилно отправен към мене. Моля, обърнете се към ръководството на телевизията и тези, които разпространиха слуховете, защото аз не мога да имам отношение към излъчванията на една частна медия, да не говорим да съм запознат с техническите подробности около него, нито да коментирам всяка интрига от личен характер, която се лансира във вестниците.

Защо лидерът на Атака рязко смекчи тона си и начина на поведение около първия тур - умора или тактика?
За смекчаване на политическия тон и дума не може да става. Ние продължаваме да изобличаваме несправедливостите също толкова енергично колкото и преди.
Напоследък обаче се забелязва едно постепенно съзряване на българските медии в отношението им към АТАКА.
Винаги сме казвали, че когато бъдем несправедливо нападнати, ние ще се отбраняваме с всички сили.
Пресконференцията от нощта на първия тур значително се различава от тази на 25.06.2005 г. (след парламентарните избори,бел.ред.).
Почти липсваха злостните нападки и заяждания от миналото лято. Повечето от въпросите бяха коректни, истински журналистически питания, а не изпълнени с предразсъдици предварителни неоснователни анализи.

Какъв път ще поеме от тук нататък партия Атака? Ще успеете ли да запазите парламентарната си група, при положение, че е на крачка от критичния минимум от 10 депутати. На какво се дължи полуразпадът на групата?
Ние не можем да имаме друг път, от този който поехме още при самото учредяване на партията през април 2005 г.
Стратегическите ни цели не са се променили. По-конкретно сега ни предстои една жежка политическа година.
През 2007 г. ще има два вида избори - за европейски народни представители и за местна власт. Смятаме да не се отпускаме и да започнем усилена подготовка за тях.
АТАКА има потенциала да заеме решителни позиции в местното самоуправление, а на ниво Европейски парламент, ако успеем да повторим резултата от президентските избори, има възможност да получим до 6 мандата от 18 в ЕП, което ще направи АТАКА втора по влияние сила сред европейските националисти.
Националният фронт на Льо Пен има 7 депутати, при това от 78 общо за Франция.
Колкото до запазване на групата, мисля че този въпрос в момента не стои пред нашата политическа сила, а пред други, както от опозицията, така и в управлението.
Наблюдават се остри деструктивни процеси в ДСБ и ОДС след тяхната загуба на изборите, но така също и в НДСВ, та дори и в БСП.
Предстои интересен политически сезон до Нова година и вече е видно, че ще има преструктуриране на парламентарното пространство.

В кои партии от политическото ни пространство виждате потенциални партньори?
За момента не се очертават стратегически партньори на АТАКА в близко и далечно бъдеще.
Днес политическата система на т.нар. "западни демокрации" в Европа е поставена на сериозно изпитание. Все по-често се виждат случаи на безпринципно коалиране между сили, които са били яростни противници в предизборните кампании.
Такъв е случаят не само в България, но и в Германия, най-вероятно така ще стане и в Австрия.
Това отвращава гражданското общество и го кара да загърбва политическата класа, в която не може да види моралния образ на достойния политик.
Все пак АТАКА не е изолационистка партия, за каквато се опитаха да ни представят, нито пък действително около нея беше изграден санитарният кордон, за когото се говореше миналата година.
По конкретни теми и предложения ние сме готови да си сътрудничим с други политически сили, когато видим разума и ползата в тях.
Никога не отказваме да подкрепим инициатива, която е добра и очевидно полезна, само защото не произлиза от нас.

На 3 декември предстои да бъде учредена партия ГЕРБ на Бойко Борисов, който събира изключително голяма обществена подкрепа. Смятате ли, че именно той и ГЕРБ ще бъдат за в бъдеще най-сериозният конкурент на Атака или напротив - евентуален партньор?
Последните социологически проучвания, с които се запознах, показват, че Бойко Борисов е загубил доста от инерцията си от миналия октомври.
Мисля, че неговата формация ще си закупи едно присъствие в националните и местните представителни органи, което ще й осигури още известно време във фокуса на общественото внимание, но въпреки това ГЕРБ няма дългосрочен потенциал и бързо ще се компрометира.
Колкото до евентуално партньорство, тук пак важи казаното горе - ако става дума за нещо, което е очевидно полезно, ако е защитен националният интерес, АТАКА е отворена и готова да си сътрудничи с всеки на основата на една такава принципна позиция.

Защо решихте да се занимавате с политика и с какво смятате, че може да допринесете за развитието на страната?
Още от малък винаги се е случвало да попадам в близост до големите събития. Това ме научи да следя политиката, да наблюдавам и да си съставям мнение.
Начинът по който правителството на ОДС, а след него и това на НДСВ-ДПС, ограбваха България и продаваха националния интерес е основната причина да се включа в играта.
Почувствах, че трябва да има намеса, да бъде предоставена на хората алтернатива, да бъде потърсена отговорност от продажниците и грабителите.

Вие сте депутат в Народното събрание и сте български евронаблюдател, макар да сте едва на 23 години и все още сте студент. Смятате ли, че имате достатъчно опит да работите наравно с другите народни представители, които имат солиден опит и стаж зад гърба си?
Смятам, че за 18 месеца показах достатъчно добре, че успявам да се справям с работата и липсата на опит не ми пречи.
Вече се чувствам много по-подготвен, а възрастта ми е само предимство, защото е солидна прадпоставка за развитие още нагоре, където вече по-възрастните ми колеги не могат да стигнат.
Когато си млад е много по-лесно да се научиш на много нови неща, които създалата се обстановка изисква.