Председателят на Градския съвет на БСП-София и кандидат за председател на градската структура, Калоян Паргов, пред Диляна Панайотова, news.bg

Предстои Конгрес. Разединена или обединена ще излезе столетницата след поредната лидерска битка?
БСП достатъчно се разедини в последните години и е време вече за обединение. Целта на цикъла отчет и избори е точно тази – да завърши с обединение. На предстоящия конгрес най-важни ще бъдат решенията, свързани с политики и с отговори на въпросите „Какво правим“ и „С кого“. Всички кандидати за председателския пост в БСП чертаят сходни перспективи и гледат в една посока – твърдо вляво. БСП трябва да стане националноотговорна и патриотична партия, да формулира интересите на България през призмата на евроатлантическото ни членство, но и с оглед на добрите ни приятелски отношения с Русия. Формулирането на икономическа и държавническа стратегия, която да замени модела „Борисов“ и налагането на нов подход в управлението, също трябва да са основни стълбове в платформите на кандидатите. В този ред на мисли на конгреса трябва да изберем онзи лидер, който най-ефективно и успешно ще може да управлява тези процеси и да реализира изброените вече цели.

Ефективна и активна опозиция ли е БСП според Вас. Чува ли се гласът на партията в парламента и СОС и достигат ли посланията на левицата до избирателите на партията?
През миналата година БСП попадна в тупик. Изглеждахме като глуха опозиция, гласът ни не се чуваше, имаше медийно затъмнение. Битката за лидерския пост успя да извади партията от тази ситуация. БСП отново е на преден план в медиите. Кандидатите говорят за бъдещето на партията и държавата, отново ни има в дневния ред на обществото. Цялата тази кампания е голям плюс за БСП в отчетно-изборния цикъл. И на национално, и на общинско равнище засилихме опозиционното говорене. Проактивни сме, налагаме наши виждания и приоритети, вместо да следваме чуждия дневен ред.
Мога да дам примери от действията ни в Столичния общински съвет, където заявихме и отстояваме твърда позиция срещу увеличението на цената на билета. Оставката на заместник-кмета по транспорта и на ръководството на Центъра за градска мобилност е наша победа. Това е пробив за БСП в София, след като толкова време вече говорим за неефективното управление на столичния транспорт, Борисов и Фандъкова най-накрая прозряха каква е истината! Не може хората да плащат за безхаберието на управляващите в столичния транспорт! Тази активност трябва да продължи с удвоени, вече обединени сили в цялата страна. Защото имаме нова цел – президентските избори.

Възможно ли е обединение между БСП, АБВ и Движение 21?
Възможно е партньорство по конкретни политики. В случая на дневен ред стоят президентските избори. Още за местните бяхме призовали за обединение отвъд пределите на коалиция БСП Лява България. Тогава, за съжаление, не се получи и причината за това беше точно в тези две партии. Те не пожелаха да търсим допирни точки така, както бяха обявили. А това, което се случи с Георги Кадиев, беше поредният забит нож в гърба на БСП. Коалиционната политика в БСП има нужда от ревизиране. Защото много от нашите партньори на последните избори ни предадоха. Играха срещу нас, въпреки че бяха част от националната коалиция БСП Лява България. Трябва да изясним и как и с кого ще си партнираме.

Каква трябва да бъде стратегията на столетницата за президентските избори?
БСП има два варианта за предстоящите президентски избори. Първият е да се затвори и да излъчи сама кандидат-президентска двойка. Това би довело до слаб ефект и поредната загуба за лявото, тъй като и АБВ, и Движение 21 ще излязат със самостоятелни кандидатури. И тогава ще получим същия резултат като на местните избори миналата година. Ако обаче потърсим начин за обща кандидатура на лявото, ще постигнем успех. Трябва да направим широко допитване в лявото политическо пространство, всяка от партиите да излъчи своя номинация, да ги подложим на гласуване и в края на лятото да имаме една обща кандидат-президентска двойка на лявото.

Каква е визията Ви за левия кандидат за президент? Възможна ли е единна лява кандидатура?
Президентът трябва да може да балансира между различните центрове на сила в света. Да е отворен към Русия, предвид новите геополитически реалности. В никакъв случай не трябва да допуска грешките на настоящия президент, който зае твърде едностранна позиция. Това е недопустимо за държава като България! Левият кандидат за президент трябва да отстоява националните интереси. България има нужда от президент-патриот.

За партията основен опонент е ГЕРБ. Чували са се и гласове в редовете на БСП за управление между двете формации, идея която не среща подкрепа в ръководството? Защо БСП може да управлява два пъти с ДПС, но да отхвърля идеята за споделена власт с партията на Бойко Борисов?
От Градската организация на БСП в София първи обявихме, че трябва да започнем много сериозно да се готвим за предсрочни парламентарни избори. В това отношение Конгресът се явява ключов. На него трябва да формулираме ясно алтернативите, да кажем на хората какво предлагаме в замяна на модела „Борисов“. Защото той вече е изчерпан и това не е тайна за никого. Виждаме го и по растящото с всеки изминал ден неодобрение от страна на гражданите и надигащата се вълна от протести. Управлението на тази четворна коалиция е пагубно за България.
Истината е, че в политиката всичко е възможно. В нея няма вечни приятели, има вечни интереси. В случая БСП отстоява интересите на трудещите се хора. Затова казвам, че трябва на предстоящия Конгрес да формулираме няколко основни алтернативи в тази посока. За да можем да кажем със самочувствие, че искаме да бъдем част от следващата управленска коалиция в страната, за да подобрим живота на хората.
Точно това ни липсваше в досегашните два пъти, в които влизахме в коалиционно управление с ДПС. Тогава допуснахме грешки и оставихме съмнението у хората, че влизаме в тези управления заради постове и икономически облаги. Делегирането на правомощия на по-малкия ни коалиционен партньор и до ден-днешен не ни е простено от хората, а доказателство за това е липсата на доверие, изразено в слабите резултати на изборите.
Затова толкова много настоявам за ясното формулиране на приоритетите ни – промяна на данъчната система, намаляване на ДДС за стоки от първа необходимост, преизчисляване на пенсиите, навлизане на държавата като пазарен играч, за да регулира неравенствата чрез различни механизми. Говоря за нов модел на управление, който да замени пристрастяването ни към еврофондовете. За модел, който да остави в историята авторитарното управление на процесите в страната и поставянето в зависимост на икономическите субекти, на медиите, на цялото ни общество. Видно е, че всичко това не доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората, а ни донесе корупция, бедност, неравенства, нарушаване на човешките права и в крайна сметка – липса на демокрация.