Еуфорията около "Евровизия" вече премина. Можете ли да направите една трезва оценка на конкурса? Доволни ли сте от начина, по който протече той, избора на финалните песни, фаворитите на публиката?
Елица: В какъвто и конкурс да се яви човек, то той трябва да има много солидна подготовка и предимно да разчита на труда си, защото наистина с медийна кампания и ПР може да се създаде внушително впечатление, но когато отидеш на едно такова място като конкурса "Евровизия", не рекламата е решаваща.
Аз видях изключителен страх в изпълнители, които имат желязна фасада външно, но в очите им се четеше неувереност. Не омаловажавам техния труд, но трябва много години да си прекарал с инструмента си, с музиката си, за да си достатъчно убедителен на една такава голяма сцена, каквато беше тази на "Евровизия".

Безспорен е фактът, че на "Евровизия" се гласува по правило на териториален принцип. В такъв случай какъв бе шансът за наистина качествените песни?
Елица: Безсъмнено в конкурса има политически игри, решаваща бе ролята на геополитическия фактор. Според мен наистина изключително качествени песни, за които бях сигурна, че ще отидат на финал, не достигнаха дори до полуфинал, което отново доказва териториалното разпределение на гласовете.
Дори много от представителите на различни страни споделиха с нас, че може и да не участват следващи години на конкурса, именно заради териториалното гласуване.

Притесни ли ви този факт преди началото на състезанието?
Стоян: Аз бях предвидил, че ще се гласува по този начин. Все пак "Евровизия" е конкурс с дългогодишна история и много от страните всяка година се подкрепят без значение каква е конкретната песен на изпълнителите им. Не бях предвидил обаче колко много са турците по света, колко много са руснаците.

Смятате ли, че 15-те минути, с които разполага аудиторията като време за гласуване, са достатъчни за реална преценка на песните и изпълнителите?
Стоян: Щом този метод на гласуване е използван вече толкова години, предполагам е правилният. Както вече казах, друг е проблемът при гласуването - териториалният принцип. По-скоро това трябва да се промени.
Елица: Според мен не е много сигурно дали всички подадени гласове пристигат за тези 15 мин. Аз лично имам приятели, които ми се оплакаха, че са подали sms за нас, но са получили отговор, че съобщението им не е получено. Така, че никога не можем да сме сигурни, че гласовете са преброени реално.

Какво е мнението ви за сръбската песен "Молитва", която спечели конкурса?Елица: Ако трябва да съм напълно откровена, ако сега трябва да запея тази песен, не мога да си спомня и част от мелодията й. Тази песен лично не ме впечатли, по-скоро запомнящо беше силното присъствие на изпълнителката - Мария. От нея личеше достойнство и увереност.
Но според мен, още миналата година е договорено, че Сърбия ще спечели и ще бъде домакин на следващата "Евровизия". Дори се шегувахме със Стоян, че ще е по-добре не да спечелим, а да сме на второ място, защото ще бъде доста трудно да се намери зала в България, отговаряща на мащабите на "Евровизия".
Не искахме да затрудняваме страната със строеж на нови сгради.

Как ще коментирате скандала около "Молитва" и обвиненията, че тя е крадена?
Стоян: Според мен, когато някой спечели, винаги се намират хора, които това не ги устройва и желаят да опорочат нечий успех.
Не съм запознат подробно със скандала, но смятам, че той по-скоро е плод на недоброжелателно отношение, нищо повече.
Елица: А може и това да е умишлена стратегия с цел реклама.

"Вода" бе силно подкрепена от  Гърция, Македония, Кипър. От кои страни очаквахте най-силна подкрепа?
Стоян: Преварително знаехме за сигурната подкрепа на Гърция. Гръцката публика ни обеща подкрепата си още когато посетихме страната. Нашата песен стана хит там. А и смятам, че те искаха да ни върнат жеста за миналогодишната подкрепа на България за тяхната песен.
Елица: Според мен не става дума за жестове. Една песен или е хубава и публиката я харесва, или не е.
Стоян: Да, нещата се припокриват. От друга страна, получихме подкрепа от страни, за които изобщо не предполагахме, че ще ни подкрепят, което означава, че песента наистина ги е впечатлила.
Елица:Аз от самото начало очаквах, че ще имаме подкрепа от всички държави. Причината бе, че ние промотирахме почти само "Вода" повече от два месеца и се убедихме, че тя не само не омръзва на публиката, а все повече й харесва. Това ни вдъхна увереност. Смятам, че представянето ни на конкурса изгради един добър образ на страната ни.

В този смисъл, какво е мнението ви за предишните две участия на България на конкурса - това на група "Кафе" и на Марияна Попова, които не бяха много добре възприети от публиката на "Евровизия"?
Стоян: Те не бяха добре посрещнати от публиката още тук, в България. Лошото представяне на България досега не ни притесни. Както вече казах, бяхме сигурни в себе си. Странно е, защото успеха, който сега постигхнахме, не ни е чужд и не го възприемаме като нещо ново. Ние правим това от 5 години. Имам предвид факта, че досега сме имали многобройни участия в чужбина и сме виждали реакциите на хората. Просто явно едва идва голямото признание от България.
Елица:И Марияна, и "Кафе" правят своя музика. Ние просто сме различни и може би това ни отличи така много. Успехът ни наистина е голям. За пример ще дам изпълнението на Финландия, която, ако не се лъжа, участва 52 пъти и всяка година не може да достигне до финал.
Ние участваме едва за трети път и вече имаме едно силно класиране на финала.

Факт е, че все повече се харесват песните с етнозвучене, които запазват част от националната музика на всяка страна. В своята музика вие също залагате на етноелемента и използвате различни типични музикални компонента от българския фолклор. Това ли ви донесе големия успех?
Елица: Разбира се, в нашите песни фолклорът и етностилът е повече от водещ. Знаете, в своята музика използваме екзотични перкусионни инструменти, които са ни повече от страст.
Те не само представят по един уникален начин българския фолклор, но и създават една мистика, езкотичност, която се харесва. Чрез музиката си ние се опитваме да покажем, че идваме от едно място с много богата, древна култура.

Много от младите български изпълнители предпочитат или да създават музиката си извън пределите на страната ни, или пък остават тук, но се насочват към комерсиалния тип музика.
Смятате ли, че вашият успех ще стимулира младите таланти да създават качествена музика в рамките на България?
Стоян: Определено да. Вярвам, че много млади изпълнители ще рискуват и смело ще подхождат към нещата, които правят. Дори да има несполучливи опити, поне ще има опити.
Елица: Аз лично забелязвам, че вече има една малка мания специално по перкусионните инструменти сред младите изпълнители, но по-важен е стремежът за създаване на нещо ново и качествено. Българската аудитория вече е достатъчно зряла и има такъв богат избор от изпълнители и песни, че може да отсее реално стойностното от макетното подражание. Ексцентричността вече не се котира.

Смятате ли, че с вашето участие вече можем да кажем, че българското музикално изкуство проби на световната музикална сцена?
Стоян: Съвсем спокойно можем да заявим, че българската музика отдавна е пробила на световната сцена.
Не само заради нас. За щастие България може да се похвали с редица безпорни музикални таланти, лошото е, че нямаме традиции в продуцирането, рекламата на музиката ни.

Какво остана скрито от публиката?
Елица: Страшно много неща. Ние със Стоян мислехме дори да направим един кратък филм, представящ подготовката за концерта, емоциите, просто всичко "зад кулисите", но за съжаление тогавашните ни продуценти от БНТ не откликнаха на идеята, така че филм няма да има.
Идеята беше и да покажем и един вид да подготвим младите ни колеги какво ги очаква.

След предствянето ви на "Евровизия" очакванията към вас безпорно са силно увеличени. Как ще се справите с надежите към себе си?
Стоян: Абсолютно съм убеден, че не само ще се справим, но и може да увеличим очакванията на хората към нас. Просто ще продължим да правим това, което правихме досега. Предстоят ни много участия, подготвяме нов клип.
Елица: А изненадата е, че предстои да създадем песен с типични мотиви от пиринския край, но с рок звучене.

Какво казва музиката на Елица и Стоян?
Обичайте се, вярвайте в себе си и бъдете сигурни, че мечтите се сбъдват!