Столичният общински съвет с мнозинство от 36 гласа "за" реши улица в центъра на София да носи името "Астана", на столицата на Казахстан. Поводът е 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Казахстан. Докладът за новата улица бе внесен от общинския съветник и съпредседател на ПГ5 инж. Симеон Славчев и кметът на район "Триадица" инж. Николай Терзиев. За двустранните отношения между двете държави разговаряме с посланика на Казахстан у нас Негово Превъзходителство г-н Темиртай Избастин.

Защо искахте в София да има улица "Астана" и какво означава това за страната ви?
Това е една добра възможност за сближаване на нашите държави и хора. През изминалите 25 години, откакто са установени дипломатически отношения между нашите държави, бе направено много за нашите двустранни отношения. Наша идея е да установим и укрепим добри отношения между нашите две столици. През тази година планираме да организираме посещение на кмета на София в Астана. Предадохме покана от кмета на Астана за тържества по случай 20-та годишнина на младата ни столица. Би било символично, защото София е един от древните и красиви градове в Европа, а Астана е млада и динамично развиваща се нова столица, която е разположена в евразийската част на континента.

Как според вас ще се развива партньорството между София и Астана?
Като първа стъпка трябва да се подпише Меморандум за сътрудничество между Астана и София, след което ще работим по разгръщането на връзките между нашите две столици. Но и без такъв меморандум има активен двустранен обмен в областта на културата, образованието, спорта и др.

Как виждате развитието на нашата столица?
През времето на моята работа в България голямо впечатление ми направи активната работа на Столична община. Изградени са нови линии на метрото, ремонтирани улици, облагородени градинки, паркове. Градът всяка година се променя пред очите ми. Продължава активно жилищно строителство в града, подобрява се транспортната мрежа. Всяка година се увеличава броя на туристите, които посещават София.

Вие говорите български, къде го научихте и важно ли е за вас да знаете езика ни?
От самото начало, откакто започнах работа в България, проявявам интерес към български език. Уча български предимно благодарение на вестниците, телевизиите, радиото, и най-вече - като общувам с хората. Мисля, че именно чрез езика можем повече да разберем културата и манталитета на един народ. И смятам, че е правилно всеки да учи и знае езика на държавата, където живее и работи.

Кои градове в България още бихте искали да посетите?
Посетих почти всички областни центрове на България, тук почти всяко едно място е историческо, има своя история. В България има много добри условия за различни видове целогодишен туризъм. Хората тук са много добронамерени и гостоприемни.

В закона за инвестициите в Казахстан имате и инвестиционен омбудсман, смятате ли, че тази институция би била подходяща и за България?
Географското и геостратегическо разположение на България, природата, климатът, а също условията, които предлага държавата, създават добри възможности за инвестиране. Да, ние имаме инвестиционен омбудсман, не знам, може би и за вас би било полезно да има такава институция.

Как се решават социалните въпроси във вашата страна?
Мисля, че за България биха били интересни реформите, които провеждаме в Казахстан. На 5 март т.г. президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев представи 5 социални инициативи, насочени към модернизацията на страната. Те касаят подобряване на жилищни условия, по-специално за младите казахстанци по формула "7-20-25", т.е. предоставяне на кредити за строителство и закупуване на собствено жилище с годишна лихва 7%, първоначална вноска не повече от 20% и за срок до 25 години. Втората инициатива е намаляване на данъци за нископлатени работници 10 пъти, или до 1%. Третата инициатива е повишаване на достъпността и качеството на висшето образование и подобряване на условията за живеене за студентите. Ще се увеличи строителството на общежития за университети, колежи и специализирани училища.

Четвъртата инициатива е разширяване на възможности за няколкократно увеличаване на микрокредитиране за бизнеса. Петата инициатива е по-нататъшно газифициране на страната, ще се строи нов газопровод. Продължава работата по разгръщане на промишленото производство, внедряване на нови технологии и др.

Как според вас ще се развиват отношенията между България и Казахстан в областта на културата и образованието?
В последните години имаше ред участия на български деца в различни международни музикални фестивали, конкурси, в математически олимпиади в Казахстан. Както знаете, в Жаутъковска олимпиада по математика и информатика, която се провежда в Алматъ, български ученици редовно заемат призови места. Български талантливи музиканти също получават награди от международни музикални фестивали в Казахстан. От друга страна, казахстански колективи също участват в конкурси и фестивали в България. Миналата година наш голям оркестър за народни инструменти "Курмангазъ" проведе концерти в градовете София, Пловдив, Варна. Тази година на 4 април предстои голям концерт в София с участие на 13 наши музиканти. Този концерт се организира от Международна организация за култура на тюркоезичните държави Тюрксой и в него също така ще участват музиканти от Казахстан, Азербайджан, Турция и др. Каним всички на този концерт. Наши спортисти активно участват в международни спортни събития, които се провеждат в София и други градове. В Казахстан успешно работят български футболни треньори: преди един месец Станимир Стоилов пое националния футболен отбор на Казахстан, Стойчо Младенов е треньор във футболен клуб "Кайсар", Никола Спасов - футболен клуб "Къзъл-Жар" и Георги Дерменджиев - футболен клуб "Ордабасъ".

Всяка година студенти от Казахстан се обучават по различни програми в университетите в София, Благоевград, Пловдив, Русе и др.

Кое любимото ви място в България?
Град София.