Директорът на Института за Глобализацията и Социалните Движения в Москва, Борис Кагарлицкий, пред Георги Коларов, news.bg

Вие последователно поддържате Бърни Сандърс. Защо той все пак загуби? Имаше ли изобщо някакви шансове да спечели номинацията на демократите и дори да стане президент на САЩ?
Когато Бърни Сандърс се кандидатира, писах, че това е значително събитие, но няма да му дадат да спечели. С други думи, сега мога да кажа, на основата на тази моя прогноза, че съм разбрал всичко правилно от самото начало. Но това не е съвсем така. Успехите на Сандърс надминаха всички очаквания на неговите първоначални поддръжници. Самият факт, че той успя да води равностойна кампания, до последния момент съхранявайки шансове за победа, вече е не просто чудо, а свидетелство за дълбоките и мащабни промени в американската политика и общество. И отчитайки тази криза на доверието, с която се сблъсква Хилари Клинтън, разследването на бившата първа дама от страна на ФБР, и други корупционни скандали, не е изключено Бърни все още да има шанс! Дори ако стане независим кандидат. Да, прието е да се смята, че независим кандидат в САЩ няма шансове за победа. Но само преди година никой не допускаше, че кандидат от типа на Бърни изобщо е възможен в Америка.
Показателно е също, че дейци от ляво-либералното течение, които, в името на реализма, призоваха да бъде подкрепена Хилари (такива като Пол Кругман и Елизабет Уорън), са напълно дискредитирани.
С други думи, правилата на играта се менят пред очите ни. Всъщност, мащабите на успеха на Сандърс сега зависят единствено от неговите амбиции и решителност. Ако му стигне решимостта да игнорира първичните правила (както прави Доналд Тръмп), да не обръща внимание на критиката на медиите и ляво-либералните интелектуалци, има още шансове да стане президент.

Доколкото разбирам, между Клинтън и Тръмп вие избирате „по-малкото зло” - Тръмп. Така ли е?
Не мисля, че Тръмп е „по-малкото зло”. Просто сега задачата е да се прекърши съществуващата политическа хегемония на финансовия капитал и да се разгроми неговата политическа машина, оглавявана в момента от Хилари. Нужна е смелост да се каже пряко и открито: „Ние в никакъв случай няма да допуснем избирането на Хилари. Дори ако цената, която ще трябва да платим, се окаже избирането на Тръмп”. И само когато тези вълшебни думи бъдат казани, и избирателят, и обществото ще бъдат разхипнотизирани, след което ще дойде краят, и на Хилари, и на Тръмп. Точно това се разбира от активистите на кампанията на Бърни. И те пишат за това в социалните мрежи. Това се вижда от анкетите, демонстриращи, че в гонката от тримата кандидати, Бърни има възможност да заеме първото място. Но дали самият Бърни ще се реши да го направи, е голям въпрос. А вълшебните думи трябва да ги каже именно той.

Според Вас излиза, че Тръмп има повече шансове, защото атакува тези социални и етно-религиозни групи, които така или иначе, няма да гласуват за него?
Тръмп изразява гнева и фрустрацията на бялата работническа класа, макар че самият той принадлежи към буржоазията. Това е разбираемо – той представлява корпоративния блок на „отечествените производители”. Солидарността може да бъде различна – класова, корпоративна. Но в този случай, именно отказът от политкоректност направи Тръмп популярен сред масите. И затова не изключвам, че на последния етап може да излезе, че за него (ако на изборите няма сериозен трети кандидат) са гласували и част от малцинствата, които е нападал. За това е достатъчно единствено накрая малко да си коригира риториката.

Как виждате бъдещите отношения между Москва и Вашингтон, в случай на победа на Клинтън, или на Тръмп?
Клинтън ще води агресивна външна политика, на която Москва ще отговори с едностранни отстъпки, преминаващи в паническа капитулация. Тръмп първите две години изобщо няма да се занимава с външна политика, тя ще бъде инерционна. Обаче неговите икономически мерки могат да доведат до падането на цените на нефта – той ще пресече пълненето на банките с пари, за сметка на държавата, ще подкопае финансовата база на спекулантите. Това е важно условие за подем на промишлеността и търсенето в САЩ. Но тази политика ще свали цената на нефта до нейното реално, определяно от търсенето ниво: $ 25-30 за барел. Което ще бъде катастрофа за руската икономика. Така че, всеки изход от изборите ще донесе нови драми за Русия.