Миналата седмица новият екип на Министерство на здравеопазването обяви промяна в стратегията за ваксинация срещу коронавирус у нас. Във връзка с това зададохме няколко въпроса, които да дадат по-голяма яснота за новата стратегия. Със заместник-министъра на здравеопазването доктор Тома Томов разговаря Антония Чорева.

Може ли да ни кажете докъде са стигнали всички фази на ваксинация, като ни дадете подробна справка - в първа фаза колко са ваксинираните и изцяло приключена ли е, същото се отнася и до втора и трета фаза, четвърта фаза. Ако може да се даде броят на ваксинираните групи - учители, пенсионери, лекари, държавна администрация и други?

Ваксинационният процес продължава да тече с пълна сила, както по линия на Националния ваксинационен план, така и през т.нар. "зелени коридори", в рамките на които могат да се ваксинират всички желаещи без предварително записване. Едновременно с това продължават и записванията през електронния портал his.bg., както и имунизациите в кабинетите на общопрактикуващите лекари. В момента усилията ни са насочени към осигуряване на по-големи количества ваксини за личните лекари, защото разчитаме по този начин максимално бързо да достигнем имунизационно покритие сред най-възрастните и уязвими групи. Точни данни е трудно да бъдат посочени, тъй като виждате по колко направления се работи. Към 20 май например - имунизираните с две дози лекари са 18 120, педагогически персонал с две дози - 25 418.

Има ли данни за регионалното разпределение на ваксинационния процес? В големите градове зелените коридори дадоха достъп, но какъв е достъпът в малките населени места?

Данните към 20 май показват по отношение завършен имунизационен цикъл, че най-много са ваксинираните лица в област София град - 141 038, следва Пловдив - 38 476 и Варна - 30 592. Най-малко лица със завършен имунизационен цикъл отчитаме в област Видин - 4 788.

Каква е организацията за достигане до селата?

Цел на Министерство на здравеопазването е ваксините да достигнат до всички желаещи. Има достатъчно ваксини, така че всеки български гражданин, който желае да му бъде поставена ваксина, да получи такава. Създадена е съответната организация. В заповед на министъра на здравеопазването се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок на местата, посочени от гражданите.

Колко са сигналите за по-различни и тежки странични реакции и от четирите използвани у нас ваксини. И по принцип - какви и колко са сигналите за странични реакции. Има ли смъртен случай у нас след поставяне на ваксина срещу коронавирус?

Към дата 20.05.2021 г. общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 2239. При обявените 1 191 397 направени ваксини, честотата е 1,87 на 1000 души. Най-често съобщаваните реакции са болка и оток на мястото на приложение, грипоподобна симптоматика, по-рядко възпаление на лимфни възли. Съобщаваните алергични реакции са леки до средни по тежест и съставляват не повече от 5% от съобщенията. Повечето от съобщенията касаят реакции, които са завършили с възстановяване или са в процес на възстановяване. Като цяло съобщените реакции са вписани в продуктовата информация. Сред направените съобщения има малък брой реакции, които не са описани в листовката/кратката характеристика на продукта. Някои от тях са обект на наблюдение от ЕМА и съобразно направената оценка могат да бъдат, включени впоследствие в информацията на ваксините. Такива са случаите на повишено кръвно налягане и трудно постигане на контрол върху кръвното налягане; продължителна или късно появила се реакция на мястото на инжектиране. Има ограничен брой съобщения от хора с автоимунни заболявания, на които са приложени ваксини срещу COVID-19 и които са получили нежелани реакции. Техният брой като цяло не надвишава 20 съобщения. Съобщените за такива реакции не се различават по характер, нито по тежест от съобщенията, които получаваме от ваксинирани без автоимунни заболявания.

Продължава ли все още ситуацията по масови откази от ваксини с "Астра Зенека" и какви са данните за ваксинирани пациенти, които са се разболели или получили реакция?

Положителното е, че по-голяма част от хората, на които е поставена първа доза от тази ваксина, не отказват втора доза. Лицата със завършен ваксинационен цикъл с "Астра Зенека" са 266 624. С първа доза са 136 071 души.

Върви ли вече масова ваксинация сред ромите и в туристическия сектор, за да тръгне сезонът навреме?

Министерството на здравеопазването не обработва информацията на етнически принцип, тъй като това би означавало дискриминация. Пак казвам, амбицията ни е всеки български гражданин да има достъп до ваксина, независимо от етнос, религиозна принадлежност или социален статус. Ваксинацията е доброволна и безплатна. Това се отнася и за здравно неосигурените лица.

Интересен въпрос е има ли у нас ваксинирани деца под 18 г. и какъв е техният брой?

Да, имаме ваксинирани лица в тази възрастова група, защото ваксината на "Пфайзер/Бионтех" по кратка характеристика се прилага на лица, навършили 16 години. Лицата със завършен ваксинационен цикъл във възрастовата категория 0-17 години са 343.

Какъв е оптимистичният вариант, според данните - за достигане на колективен имунитет?

Това ще стане ясно след като проведем епидемиологично проучване каква част от българското население вече се е срещало с вируса. Такова проучване беше възложено от министър Кацаров, като реализацията му предстои през месец юни.