Активният ски сезон отминава, но следват пролетта и лятото, когато спортуващите стават още повече, за да постигнат мечтаната идеална форма за лятото. Разговаряме с проф. Неделчо Цачев, началник катедра Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА за травмите, които сами може да си причиним, но и да избегнем.

Казваме, че спортът е здраве. Трябва обаче да знаем как да спортуваме правилно, за да не получим травми. Какви са най-честите спортни травми, които можем да си причиним?
Спортът и по-скоро движението е здраве, но професионалният спорт или съботно-неделният спорт при хора над средната възраст довежда до сериозни увреждания и контузии и се прибягва до нашата помощ. Най-честите ни спортни пациенти са съботно-неделните спортисти. Времето се затопля и започва да се играе футбол и други спортове на открито. Най-честата увреда е скъсване на ахилесово сухожилие, увреда на колянната става, някои по-груби игри, особено във футбола, също довеждат до счупвания на подбедрица, на глезен. Това са нашите съботно-неделни спортисти.

Ски спортът е добър спорт, при който се натоварват всички мускулни групи на тялото. Това е хубав и здравословен спорт, но в същото време е един от спортовете с най-висок травматизъм - особено при любители, каквито са повечето ни скиори по пистите. В тези случаи най-често срещани са мекотъканните увреди на колянната става, но имаме и много счупвания, защото по нашите писти не винаги се кара по най-правилния начин. Пистите може би са доста пренаселени. Не винаги се спазват, типично за българите, правилата - влиза се в контакти и съприкосновения между сноубордисти и скиори, при което, особено при удар, се получават по-сериозни травми, които са свързани със счупвания. Карането извън пистите и тази година не направи изключение. Тук говорим основно за млади момчета и момичета с висок адреналин, които търсят по-сериозни усещания. Слава Богу, броят на тези пострадали беше в рамките на разумното. За разлика от миналата година тази нямахме пострадали при лавини. Миналата зима си спомняте случаи с едни млади хора, които карали извън пистите и бяха затрупани от лавина. При подобни инциденти се получават много сериозни травми, дори застрашаващи живота.

Тоест тази година имате по-малко пострадали скиори, преминали за лечение през ВМА?
Точно така. Тежките травми са по-малко в сравнение с миналата година. Тогава имахме и много пациенти, българи, които бяха пострадали в Австрия и Италия, и идваха да се лекуват при нас. Тази година ски сезонът е много подходящ с хубав сняг, докато миналата се разчиташе повече на уреди за изкуствен сняг и беше по-заледено. С това донякъде си обясняваме и по-малкия брой тежки счупвания и увреди.

Все повече набира скорост фитнес манията. Но и там има специфики, за да избегнем травми. Как да си подготвим тялото, за да няма мускулни травми, да загреем ставите?
Хубавото е, че във фитнес залите обикновено персоналът е много добре подготвен. Това са хора, повечето от които са завършили терапевти, във ВИФ или други учебни заведения и основно те подготвят хората за спорт. Моите впечатленията са, че като видят някой нов в залата, обръщат му внимание и е редно да се вслушваме в техните съвети за загряване, за упражнения, за дозиране на упражнения, за повтаряемост на упражненията. Ако един ентусиаст влезе във фитнес зала без подготовка, се стига до увреждания, до скъсване на мускулни сухожилия, мускулни влакна, в някои случаи се налага оперативна интервенция от прекомерен ентусиазъм и манията, че за две месеца ще се влезе във форма.

Никога пренатоварването не довежда до добри резултати, както в спорта, така и в общо функционално състояние на организма. Във фитнес залите травмите, които се получават, не са толкова тежки. Няма увреди на костния скелет, там са повече сухожилни, мекотъканни увреди с няколко скъсвания на сухожилия, късат се сухожилията на бицепса и това се случва при незагрят организъм, с по-голямо количество тежести. Оперираме тези пациенти и след това фитнесът минава на заден план.

Тези травми по-трудно се усещат от спортуващите. Какви са първите симптоми, от които да познаем, че тялото е претърпяло някаква травма?
Първото, което усеща един спортист е едно напрежение в мускулите, което много често си обясняват с пренапрежение. Пациентите се оправдават "не съм загрял, пренатоварил съм се, мускулите ме болят". Минават 2-3-5 дни, но болката остава. Това е моментът, в който нас ни търсят за помощ и тогава откриваме увреда на сухожилие. Най-често това е дългата глава на бицепса, имаме увреди на ротатирния маншон на рамото. Това са мекотъканни увреди, чиято увреда не е така фрапантна и често човек я подценява. Успокоява се, че след почивка ще му мине. Да, но не минава. Тогава се срещаме, правим съответните изследвания. Прилагаме ЯМР, особено при увредата на ротаторния маншон - това са сухожилия, които са в основата на раменната става и довеждат до по-продължителни оплаквания от хората и ги установяваме на инструментални изследвания.

Дълго ли продължава лечението?
Продължава в рамките на няколко месеца - между 45 дни и 90 дни е възстановяването от такава сухожилна увреда, която налага оперативна намеса. Ако не се налага такава, срокът, за който не се натоварва крайникът, е 3 седмици. За този период меките тъкани се възстановяват, зарастват и в по-леките случаи минават с един покой извън залата в рамките на 3-4 седмици. При оперативно лечение срокът се увеличава. След това постепенно се натоварват крайниците и в крайна сметка отново се връщат в зала, но след малко по-дълъг покой.

Има ли добавки, които да помогнат на тялото ни в спорта?
Хранителни добавки и витамини има много, под всякакъв вид и форма. Има ги в аптеките и спортните зали. Това са препарати, болшинството, които помагат. Но е редно, когато човек прибегне до някакъв такъв препарат, да се консултира с медицинско лице или с фитнес инструктора, или кинезитерапевт, който да го насочи към тези хранителни добавки, от които организмът има нужда. Съветът ми е да не се приемат самоцелно, защото аз също не бих си взел медикамент, който ми харесва. Иначе хранителните добавки в този случай помагат и вършат работа за разлика от случаи, когато имаме износен хрущял. Там лечението е в друга посока. Ефектът от хранителните добавки е, когато човек се натоварва, иска да влезе във физическа форма. Тогава правилно избраните хранителни добавки са в плюс.