В София се провежда  заключителна национална конференция "Новото в новия Закон за съдебната власт".
Пред-присъединителният съветник от ЕС Мануел Масуелос Фернандес Фигероа, участник във форума, коментира пред News.bg

Господин Масуелос, с какво "новото" в новият закон за съдебната власт ще направи българската съдебна система по-ефективна?
Новият закон подобрява някои неща, но разбирам, че все още са останали много точки, които предизвикват притеснения у нас, които изискват едно разсъждение, много по-задълбочен размисъл.
Както знаете, в момента законът е приет на първо четене, а ние чрез Висшия съдебен съвет сме изпратили нашите препоръки, които се отнасят до закона за съдебната власт както на Министерство на правосъдието, така и до парламента.
Също така сме изпратили нашите препоръки и забележи относно прмените в конституцията - трета и четвърта поправка и разбираме, че тези предложения представляват едни много полезни пътища, които според нашето мнение трябва да да бъдат изминати.

Кои точки според вас предизвикват притесненения и виждате ли слабите места на закона?
Тъй като законът все още не е приет - той е в парламентарната зала - ние все още не знаем как ще изглежда окончателно той.
Мисля, че в доклада, който е изготвила Европейската комисия, имаме ясни насоки за това, че в тези доклади е посочено, че би било по-добре ВСС  да стане един постоянно действащ орган и освен това към Висшия съдебен съвет би било добре да се създаде отдел, който да бъде за оценка на собствената работа на съвета.
Освен това в препоръките се говори да се намали влиянието на административните ръководители върху работата на магистратите.
Също така се говори за нуждата да се премахнат двусмислията при упражняването на изпълнителна, законодателна и съдебна власт.
Според вас, тези препоръки в какъв срок от време е възможно да се изпълнят?
Има необходимост от това съдебната ситема да стане по-ефикасна, система където обществото ще има повече доверие към магистратите.
Система, която да застане срещу организираната престъпност и срещу корупцията.
Моето мнение е, че не трябва да закъсняваме със закона защото въз основа на всички елементи, които изброих, България би могла да изработи най-добрия закон в Европа.
Но това трябва да го направи със спокойствие. Най-добре е да се изработи този закон постепенно и да се постигне всичко това, което изброих. Ние наистина мислим,че България може да има най-добрият съдебен закон в Европа.

Каква оценка бихте дали на българската съдебна система в борбата срещу организираната престъпност и корупцията и какво още е необходимо?
Държавата е положила много усилия в тази насока, които в крайна сметка доведоха до присъединяването на страната към ЕС.
Трябва да се засили борбата срещу корупцията и организиранат престъпност и това е един сложен въпрос не само в България, но във всяка една страна членка на съюза.
Много усилия са направени и мисля че има желание още да се работи върху това - да се изгради една система, където гражданите могат да се доверят на съдиите и прокурорите.
Знаем, че това е много трудно затова трябва да продължаваме да работим.