Нено Димов, водач на листата на "Движение България на гражданите" за 21 МИР Сливен пред News.bg

Г-н Димов, според социолозите "Движение България на гражданите" намалява влиянието си, под въпрос е дали ще влезе в парламента. Вие ли не разбирате улицата или улицата не ви разбира?
За състоянието на социологията - или добро, или нищо. Затова ще замълча.
Какво е влиянието на "Движение България на гражданите", ще се види на 12 май, когато хората гласуват, надявам се, без страх.
Няма по-нормално от това да има различи гласове на улицата. Обратното - ненормално е хората да бъдат набутвани в калъпа на духовната и материалната мизерия, да са принудени да мислят само за хляба, но вместо това да ги „хранят" с бръмбари. Това е матрицата на ГЕРБ и на бизнес съдружника в този политически картел - БСП. Хранителната верига на некадърниците и крадците. И кресльовци за разкош.

Ако не се разбирате с улицата, как ще прекъснете тази „хранителна верига"? И ГЕРБ, и БСП ли ще обвините, ако останете извън парламента?
Категорично не искам да се разбирам с тази част от улицата, която няма нищо против да газят човешките й права - дали с кражбата на правото й на труд, или с подслушването, която предпочита да я лъжат и търпи безропотно да я унижават, която иска национализация и мармалад на корем. Само политическите вампири се хранят с нещастието на хората. В буквалния смисъл.
Разговорът на "Движение България на гражданите" е с разумните хора, които се интересуват как и защо и искат да живеят нормално. Аз мисля, че тези хора са много и се увеличават. Срещам ги всеки ден на улицата.
"Движение България на гражданите" не е партия, която би заела позата на жертва, ако в честно състезание не спечели доверието на хората. За съжаление, отсега и децата знаят, че състезанието няма да е честно. Накрая всички ще са прецакани, включително и хората, които си продават гласовете. Затова е важно разумните хора да гласуват и да им провалим уговореното „мачле".

Кои трябва да са главните теми на тази избори?
Бедност. Безработица. Несправедливост. Бедният човек е смазан човек.
Нищетата и битовата престъпност в комбинация с надменността на държавата и наглостта на политическата олигархия са заплаха за националната сигурност.
Затова и първият стълб на програмата на "Движение България на гражданите" е „България на растежа". Политическите бандити оправдават престъплението си с икономическата криза. Но у нас тя е много по-тежка, отколкото в най-засегнатите държави като Гърция и Испания. Коренът на злото е в мутренското управление на страната, в използването на репресивния апарат за кражба на бизнес, за фалиране на конкуренти в услуга на монополите и олигархията.
Управлението започна с рекет към фирмите, работещи по държавни поръчки, завършва със скандал за незаконно подслушване, включително и заради бизнес интереси. На финала Борисов мина в опозиция сам на себе си. За такава диагноза лекарите дават жълта книжка. В страната на Бойко Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов.
Дребните и средни предприемачи бяха законодателно и административно прегазени. На техен гръб монополите и картелите процъфтяха.
Министърът на земеделието, например, директно издаваше разпоредби срещу българския бизнес. Ето илюстрация: българският производител беше задължен с наредба да осигури под 5% водно съдържание в пилешките продукти. Вносните продукти обаче могат да са с пъти по-високо водно съдържание, защото към тях няма такова европейско изискване.
Резултатът е: българските производители фалират, работниците им излизат на улицата, намаляват внесените данъци в бюджета, хората обедняват, спада покупателна способност. И от това храната не стана по-качествена! Резултатът е шокиращ! Само за 2011 г. са фалирали близо 25% от българските животновъдни ферми, а в големите вериги за храни се продават по-малко от 10% български стоки. В целия икономически сектор тази политика фалира 100 000 български фирми и изхвърли на пазара на труда на 400 000 безработни.

Как ще създадете работни места?
С нормална среда за бизнес. Държавата трябва да спре да рекетира бизнеса със забавени плащания, корупция, нагла бюрокрация. Унищожаване на монополите. Конкуренция. Конкурентоспособност. Никак не е трудно. Иска се само държавата да спре да действа като мутра и да преразпределя мизерия.
Ето още един пример: европейските изисквания са утежнени с допълнителни български бюрократични изисквания. Без тази допълнителна тежест, бизнесът много бързо ще живне.
Земеделието е извадило България от две национални катастрофи. Тази е третата. И пак в земеделието е част от отговора как ще създадем работни места. Ясен пример дава зърнопроизводството. С малки субсидии този сектор успя да се стабилизира.
Трябва да отбележим, че от всички възможни получатели на субсидии над 85% от парите са отишли при около 6% от крупните „земевладелци". Причината да не се отделят средства за другите земеделски сектори, е невъзможността за окрупняване и съответно - за източване.
Най-бързият начин за създаване на работни места са ясният регламент и диференцирани, според спецификата на производството, субсидии за традиционните български сектори като зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството.
Като резултат ще се съживи хранително-вкусовата промишленост, а чрез нея и цялата икономика. Това е началото на решаването на най-спешния въпрос - бедността, безработицата, хляба. Възраждането на земеделието ще даде работа на най-голямата част от безработните - хората с ниско образование.

Говорите за земеделие, а много хора ви иронизират какво ще правите със селяните, щом сте България на гражданите.
Да си гражданин е състояние на духа, не място на произход. БКП и произходилите от нейното тяло БСП и ГЕРБ направиха така, че думата селянин да звучи обидно. А това е срамно.
В програмата на Движението има втори стълб, тясно свързан с това да бъдем просветени и изискващи граждани. Сред мерките са въвеждането на много по-сериозен граждански контрол и много по-либерален режим за референдуми със задължителни за държавата последствия.
Сега пряката демокрация на практика е забранена за гражданите. С конституционни промени ще премахнем синекурните длъжности като зам.-министър, а законово гражданите ще получат власт да контролират ефективно институциите.
Третият стълб е „България на бъдещето" с фундаменталния приоритет - образованието. Ако днес трябва да осигурим работа предимно за ниско квалифициран труд, то следващото поколение трябва да работи с висока добавена стойност. Тя е най-висока при интелектуалния труд. Затова ще увеличим с 500 млн. лева парите за образование през следващия мандат.
Ако през тези 24 години управляващите бяха инвестирали повече в образование, а не в бръмбари, сега държавата нямаше да се управлява от калинки и физкултурници.
Всъщност това създаде "Движение България на гражданите" - гражданите си поискаха държавата обратно от калинките и физкултурниците
Искаме законност, искаме да печелим от труда си почтено, да се зачитат личното ни достойнство и свобода. Това е представата ни за нормалност и бъдеще.