Историкът латиноамериканист, Николай Ченцов, пред news.bg

Колко далече може да стигне сближаването между САЩ и Куба?
В момента двете страни стигнаха до нивото, което съществуваше при Джими Картър: свободно придвижване на кубинците и различни хуманитарни и делови пътувания на американците. Сега е разрешено да се изпращат до 2000 долара в месец, вместо 500, както беше досега. Американските кредитни карти вече ще могат да действат на Острова на Свободата. Двама американски шпиони бяха разменени за трима кубински - не може да се отрече важността на този факт. Също така, в най-скоро време ще бъдат открити посолства в Хавана и Вашингтон. Освен това, Куба ще бъде изключена от списъка на страните - спонсори на тероризма. За останалото на този етап е рано да се говори.

Американските републиканци и консервативни демократи няма ли да саботират процеса?
Видях две статии с напълно противоположни мнения в американския сайт foreignpolicy.com - от отмяната на блокадата и отприщването на потока американски туристи към Куба (а това са повече от 50 милиона годишно, отчитайки, че в момента общото количество туристи годишно не надхвърля 5 милиона), до пълното прекратяване на политиката на отваряне към Хавана.
В момента мнозинството републиканци се изказват против снемането на блокадата, а именно те контролират Конгреса и Сената. Да се прогнозира нещо конкретно на този етап е много рисковано. Само по себе си, установяването на дипломатическите отношения е сюрприз, защото буквално няколко дни преди това в Туитър се появи поредната статия на Фидел Кастро, разобличаваща подривната дейност на САЩ.

Очаквате ли бързо разрешаване на икономическите проблеми на Острова на Свободата след свалянето на ембаргото?
Засега е рано да се говори за свалянето на ембаргото, през предстоящата половин - една година това със сигурност няма да се случи. Американците не могат просто така да признаят своето политическо поражение, не постигайки либерализация на икономиката и свободни, алтернативни избори. Обаче, тук голяма роля играе личността на президента Обама, който реши да възстанови отношенията с Острова на Свободата.
Макар че, лично според мен, републиканският Конгрес ще саботира неговите начинания. Разбира се, в случай на пълноценно установяване на дипломатически отношения и отваряне на безпрепятствен туристически обмен, Куба ще се върне на дореволюционното равнище на малка туристическа страна, която живее за сметка на голямата. Както показва съвременната практика, „хлябът е много по-важен от гордостта".
Разбира се, покрай огромния туристически поток, много бързо ще бъде проведена либерализация на търговията, ще бъдат разрешени алтернативни избори, а с течение на времето, ще бъде проведена и приватизация на всички отрасли на икономиката и братята Кастро едва ли ще могат да попречат на тези процеси - двамата вече са много стари. Затова пък, местната бюрокрация ще спечели добри пари.

Възможно ли е в новата ситуация завръщане на кубинската емиграция от САЩ в Родината?
На този етап ще разрешат на емигрантите да посещават роднините си, но за второ гражданство не може да става и дума. Тоест, американските кубинци, напускайки САЩ и връщайки се в Куба, няма да станат кубински граждани, ако не се откажат от американското гражданство. Аз мисля че много малко от тях биха се решили на тази стъпка, имайки предвид икономическите проблеми на страната. Затова пък, ще се разширят възможностите им да инвестират, тоест, ще могат да купуват недвижими имоти по занижени цени и да ги оформят на името на роднините си в Куба. Това, разбира се, няма да е съвсем легално, но мнозина ще се възползват от тази възможност.

Как ще погледнат съюзниците на Хавана от АЛБА на затоплянето на отношенията с Вашингтон?
Всички латиноамерикански съюзници на Хавана имат дипломатически отношения с Вашингтон, затова те вече одобриха този акт. Конкретно, Кристина Фернадес Де Кирхнер, в качеството си на председател на МЕРКОСУР, заяви, че приветства решението на САЩ да установи дипломатически отношения с Куба. Венецуела, както е известно, влиза в този блок, а Боливия е на път да влезе (Парагвай е блокиран, но мисля, че в близко време ще бъде постигнат консенсус и по отношение на него).
МЕРКОСУР в момента е много по-важно обединение от АЛБА за Латинска Америка, затова мисля, че има смисъл да се вслушваме в мнението на най-големите страни от региона. Освен това, Венецуела - най-голямата икономика в АЛБА, заради падането на цените на нефта, изпитва огромни проблеми и по тази причина дотациите за Куба от нейна страна стават особено обременителни. Именно САЩ може да реши икономическите проблеми на Острова на Свободата.

Няма ли това сближаване да бъде за сметка на отношенията с Русия и Китай?
Аз мисля че няма, защото Русия в последно време се ограничава само с декларации. Дори в условията на конфронтация със Запада, в Москва не беше прието решение за възстановяване на военната база и оказване на икономическа помощ на Хавана. Макар че Раул Кастро беше готов да сключи подобен договор.
А Китай има с Куба редица дългосрочни договори, преди всичко за закупуване на никелово-кобалтов концентрат. Те няма да загубят силата си и след подобряването на отношенията между Хавана и Вашингтон.