Тютюнопушенето е изключително вредно за кръвоносните съдове. Ако хора, които са диагностицирани с болестта на Бюргер, не откажат пушенето, в рамките на пет години могат да загубят крайник. Не никотинът има такова действие, а алкалоидите предизвикват спазъм и на най-малките съдове. Затова и проф. Кузман Гиров е изключително против тютюнопушенето и никой не може да го убеди, че не може да откаже цигарите. За тях, за кръвоносните съдове, за вените в сезона на лятото, пред News.bg говори проф. Кузмен Гиров.

Професор Гиров, намираме се в сезона на разширените вени. Основно хора с такъв проблем ли идват при Вас от началото на лятото?

Има една максима, че вените не обичат топлата вода, сауните, не обичат горещото. Заради това има сезон на оплакванията на пациентите, обикновено те се изострят от май до към края на октомври, защото лятото става все по-дълго. Разширените вени са симптом, не заболяване. Заболяването се нарича хронична венозна болест, признато от СЗО като отделно заболяване. Разширените вени са един от симптомите на това заболяване. То протича хронично и прогресиращо. Може да се развива цял живот. Преминава от един стадий в друг. Има седем, първият е нулев. При него има само тежест в краката, чувства се като напомпани, особено във втората половина на деня и вечер. При първия се виждат малки разширени вени, до 2-3 милиметра - разширени капиляри. При втория стадий наистина вече има разширени вени, от 3-4 милиметра до големи, колкото палеца на човек. Нагънати са. Това е най-лесната диагноза, всеки си я поставя сам. При третия вече има и оток, който е почти постоянен, появява се след ставане от леглото. При четвъртия се променя кожата. Тя потъмнява, появяват се кафеникави петна, стават все по-наситени. При петия вече има рани върху тази амортизирана кожа. При шестия вече имаме активни рани, които могат да продължат месеци, дори години. Нека дамите да не мислят, че като имат малко паячета и метлички по краката, накрая ще стигнат до рани. Развитието на състоянието зависи от много неща. На първо място поставяме фамилната обремененост. Има цели фамилии с разширени вени. Но второ място е хигиената на труда. Ако човек работи прав, без да се движи, или седнал, отново без да се движи, вероятността да получи такива промени във венозната система на краката е много по-голяма от тези, които се движат повече. Кръвта се движи от движението на мускулите и от дихателната система през нощта. Има значение теглото. Полът също, жените страдат повече. Свързани са с бременностите и ражданията. В голяма част от случаите, тези разширени вени се прибират до шест месеца след раждането. Носенето на неудобни дрехи също е фактор - тесни панталони, ластични джинси, клинове... Особено, ако въпросните хора работят седнали. Обувките също имат значение. Петата трябва да е вдигната на 3-4 сантиметра. Джапанките и високите токове уморяват краката.

Какво показва статистиката в последните години - българите вече по-малко ли страдат от съдови болести или е точно обратното?

Точно обратното е. Защото голяма част от хората работят седнали. Преди 6-7 години направих национално проучване, което не беше правено. 40% от популацията над 18 години беше диагностицирано като болни с хронична венозна болест. В него участваха лични лекари, специалисти - съдови хирурзи, беше обхванат огромен контингент от хора, което дава достоверност на това проучване. В Европа и Северна Америка заболяването е много разпространено. Ако съдов хирург се вторачи в пациента, до 80% може да открие симптоми на такова заболяване. Жълтата раса и тъмнокожите боледуват сравнително по-рядко. Расова основа има, тя не е в полза на белите.

Болест на Бюргер и Рейно - това ли са най-опасните съдови заболявания?

Въпросът е много общ и по него може да си говорим до довечера. Първо трябва да разделим разболяванията според системата, която боледува. Човек има артериална система, венозна и лимфна. До момента обсъждахме заболяванията на венозната, на повърхностните вени. 90-95% от кръвта, която отива към долните крайници се връща по дълбоките вени. Тази система е много по-важна. Когато в нея се получат тромби, тогава нещата стават много сериозни. В началото те може да се откъснат и да отидат в белия дроб. Често това е фатално. Най-голямата опасност във венозните заболявания е задръжката на кръв вътре във вените. Бюргер - това е много рядко заболяване, ако се диагностицира правилно. Открито е през 1908 година от Лео Бюргер и е кръстено на негово име. Дефинирано е като заболяване на млади мъже, които пушат. Там има възпаление на малките съдове от артериален произход. Те се запушват и нарушават артериалното кръвообръщение. Това води до гангрена. Бюргер, хората знаят, звучи много зловещо. Съотношението мъже-жени вече е две към едно, защото има и много дами, които пушат. Ако един човек има такива проблеми, те се появяват до 40-годишна възраст. Ако говорим за ампутации поради проблеми с кръвооросяването, трябва да говорим за атеросклероза. При нея, вътре в съдовете се натрупва плака. Съдовата хирургия има много голям обхват. В началото се дразнех, но сега просто ми е смешно, когато някой каже, че съдовите хирурзи се занимават с лечение на разширени вени. Няма такова нещо! Вижте го там онзи (показва голям транспарант, на който е изобразен човек и съдовата му система), викат му Човека на Гиров, това е опростена схема на кръвообръщението. Опростена! Вижте я хубаво (смее се). Навсякъде има артериални съдове. Когато атеросклерозата ги стесни или запуши, страдат всичките съдове. Има и форма на атеросклероза, при която стена на съда се изражда, става нестабилна и този съд започва да се уголемява. Взимаме за пример аорта - с годините стената се разширява и накрая аортата се спуква. Това води до смърт. За болестта на Рейно - има синдром на Рейно, който се проявява и при Бюргер. При студено време ръцете посиняват. Пръстите първо стават сини, след това побеляват, а накрая се зачервяват. Това са спазми на малките съдове, които говорят за наличието и на друго заболяване. Тази болест също е изключително рядка, основно при млади жени. Като има такива оплаквания, трябва да се види дали има промени в шията. Ако го няма, търсим ревматологично заболяване.

Колко вредно за съдовете е тютюнопушенето?

Изключително вредно! Вече говорихме за болестта на Бюргер. Хора, които не откажат пушенето, диагностицирани с това заболяване, в рамките на пет години губят част от крайника си. Не никотинът, той няма такова действие, алкалоидите предизвикват спазъм на най-малките съдове. Една цигара предизвиква спазъм на съдовете за 8 часа на ден. Ако човек изпуши дори само 3 цигари, това са 24 часа. Така си гарантирате спазъм и развитие на това артериално заболяване, което непрекъснато прогресира и накрая води до загуба на крайник. Говорим за болните хора. Аз съм изключително против тютюнопушенето. Като всеки ренегат от такава партия. Пушил съм навремето. Колкото се полага, докато бях млад, до две кутии. След това разбрах, че няма никакъв смисъл. За 40 години съм ампутирал стотици крака. Никой не може да ме убеди, че не може да откаже цигарите. Има пациенти, които след първата ампутация ги отказват за кратко. Но започват отново. Следва друга ампутация. Идват и казват: Изпушихме си краката! Тютюнопушенето наистина е изключително вредно. Зъл противник съм на пушенето. Към венозните заболявания няма отношение, но към артериалните - изключително!

Какво каза проф. Гиров за спортистите отново в сезона на повишена физическа активност, четете тук.