Бусове с трафиканти и мигранти летят по магистралите, трима служители на реда починаха в последните месеци и за живота на още един лекарите продължават да се борят. Това се случва на фона на последните поредни усилия, страната ни да бъде допусната в Шенген. За мигрантския натиск, усилията на МВР, Шенген и работата на депутатите от 48-то Народно събрание с бившия вътрешен министър Бойко Рашков разговаря репортерът на News.bg Диляна Панайотова.

Г-н Рашков, поредна европейска страна ни спъва за Шенген като недоверието към нас е заради засиления мигрантски поток и заради това, че не можем да опазим външната граница на ЕС. Основателни ли са тези опасения на европейските ни партньори?

Не. Аз съм категоричен, че това не може да бъде сериозно основание за забавянето приемането на нашата страна в Шенген и Еврозоната, защото има и други страни, които са обект на засилен мигрантски натиск и то в пъти по-засилен, отколкото в нашата страна. Нашите европейски партньори имат тук наблюдатели, Фронтекс е напълно информирана за това какви усилия полагаме ние, за да възпрепятстваме масовото навлизане по незаконен начин на територията на България на граждани на различни страни като започнем от Афганистан, Сирия, Северна Африка и други. България полага огромни усилия в тази насока. Друг е въпросът, че в годините назад много прибързано беше направено едно гранично съоръжение, което е от такива материали, които позволяват много лесното му преодоляване с подръчни средства. Имахме случаи, когато с висока скорост автомобили се удрят в граничното съоръжение, разбиват го и безпрепятствено преминават групи с мигранти и докато нашите граничари получат информация по техническите средства, те вече са на територията на България по гористите планински местности, където откриването им е доста затруднено. Нашите партньори от ЕС трябва действително да разберат какви усилия полагаме и не да ни отклоняват от пътя ни към Шенген, а напротив да помогнат на България, която засега се справя със собствени сили с този чутовен проблем, да може по-успешно да противодейства на мигрантския натиск. Този мигрантски натиск е голям за мащабите на страната, но в никакъв случай ние не допускаме мигранти към Централна Европа повече, отколкото други страни, които също са обект на мигрантски натиск.

Около границата в последно време се появиха много спорни моменти. Видяхме инциденти. Какво може са се предприеме, нужна ни е помощ от европейските партньори или да се укрепи това съоръжение, което виждаме, че за нищо не служи на практика?

Ако сравним със съоръженията, които се изграждат в Турция и Гърция, разликите са просто впечатляващи. И в двете наши съседки съоръженията са направени от бетон с много здрави железни конструкции, които не позволяват лесното им преодоляване. Нашата ограда е с мрежа, която може да се използва за всичко, включително да се загради най-обикновен двор, но не и да възпрепятства опит на един човек да проникне, да я разкъса, унищожи и да я премине. Вярно е, че имаме инциденти и не може да нямаме. Това е обективна последица, защото след като нямаме достатъчна гаранция в това съоръжение, че то препятства физическото му преодоляване в нашата страна, ние струпваме там човешки ресурси не само от Гранична полиция, а така също от Жандармерията и от МО, но очевидно и тези сили не са достатъчни, след като у нас, в центъра на България, се залавят с различни моторни превозни средства мигранти от различни страни. Следователно трябва, колкото и парадоксално да изглежда, да започнем да мислим за допълнително укрепване на преградното съоръжение с материали, които няма да позволяват така лесно да се прониква. Докато бях министър с министъра на вътрешните работи на Турция и с министъра на вътрешните работи на Гърция обсъдихме въпроса за мигрантския натиск, който е от взаимен интерес. Аз бяха много удовлетворен от мнението на турския колега на вътрешните работи, който съвсем категорично заяви, че ще засилят контрола върху мигрантите. Мигрантите са сериозен проблем и за самата Турция. Самата Турция е опасана от лагери с мигранти, които търсят пътеки образно казано, за да могат да преминат от Турция или през нашата граница, или гръцката, към Централна Европа. Знаем всички, че България не е крайна дестинация за мигрантите, те търсят богата Централна Европа и други страни с висок стандарт. Така че въпросът не е само национален. Въпросът е европейски и като се има предвид, че мигрантски натиск има в Северна Америка , да кажем ,че той се превръща и вече може би е световен проблем.

А възможно ли е за проблемите по границата да се търси някаква отговорност на ръководството на МВР, тъй като се чуха критики за необосновани, неаргументирани уволнения на професионалисти в МВР?

Аз имам резерви по отношение на освобождаването на някои лица от ръководния състав на МВР . Например освобождаването на директора на Главна дирекция "Гранична полиция" Моллов не доведе до по-надеждно противодействие на мигрантския натиск. Напротив, след това имаме два смъртни случая, трети на застреляния граничен полицай на самото оградно съоръжение , а онзи ден имахме катастрофа с буса на Околовръстното шосе в София. Ако ползваме само тези няколко случая, можем да кажем, че докато ръководството на Гранична полиция беше в ръцете на господин Моллов, нямаше такива случаи. Засилиха се сега, което считам, че тази смяна не е била удачна. Моето становище е, че не бяха удачни и смени на други ръководители, например на ГДНП, защото там прави впечатление, че онези полицейски служители, които миналата 2021 година активно и всеотдайно се включиха в противодействие на купения вот в нашата страна, през юли и ноември бяха освободени. Това от тази гледна точка изглежда, че ще им пречат тези служители, които са работили за спазване на закона и да не се потъпква Наказателния кодекс в нашата страна мотивирано от някои политически сили. Това прави силно впечатление на цялата професионална общност, защото тези, които бяха освободени, действително аз съм ги награждавал затова, че те са работили съвестно и са постигнали много сериозни успехи. Спомняте си, че в Хасковска област по време на предизборната кампания бяха открити списъци с 28 000 избиратели с имената им, по отношение на които имаше данни, че това са купени гласове от ГЕРБ и последваха арести. Също така в много населени места чрез използване и на СРС-та бяха събрани доказателства за представители на ГЕРБ, които активно развиваха, ако мога така да се изразя, изборното търгашество с купуване и продаване на гласове. Те също бяха обект на разследване, възможно е, не съм проверявал, но вече да има произнесени присъди. Така че освобождаване на такива служители, които съвестно са изпълнявали своите задължения по време на предизборната кампания, изглежда поне несправедливо. Нямам данни да са освободени по някакви други причини, а не изпълнение на техните служебни отношения.

Според Вас необходимо ли е да се изпратят допълнителни полицейски ресурси или да се обучат допълнително гранични полицаи?

Според мен трябва да бъде непрекъснат процесът на обучение. Няма друга опция, няма друга възможност на този етап освен да се командироват служители от други служби на МВР, за да подпомогнат наличните служители. Нямаме друга възможност и тези, които пращаме там, да подлежат на обучение. Това не винаги се получава, защото назначаването в момента на нови служители за Гранична полиция изисква много време. Не че не трябва да се направи, защото трябва да подчертая, че за около 10-15 години в нашата страна кадровият състав в МВР е намален от около 60 - 65 000 души на 40 - 45 000 души и са освободени от длъжност множеството служители от Гранична полиция. Сега се оказва, че този дефицит трябва по някакъв начин да се преодолее. Друг начин не виждам освен да се назначат повече хора. От друга страна сега не можем да приемем бюджет, защото виждаме, че три политически сили са се обединили главно да променят Изборния кодекс, и не се занимават с бюджета, което пък означава, че ако ние останем с миналогодишния бюджет, такива средства за назначаване на гранични полицаи в МВР просто няма да има. И между другото, аз информирах, когато заседаваше комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР, че съм напълно съпричастен към техните усилия за решаване и на проблемите в Гранична полиция и необходимостта да се назначават кадри, и да се закупи необходимата сигнално-охранителна техника. Казвам го най-общо, но ние въпреки голямото ни желание, едва ли ще можем да им помогнем, поради факта, че мнозинството в парламента не се занимава с бюджет. Ние искаме първа точка да бъде бюджета, за да можем да осигурим потребностите и на МВР, и социалните потребности на обществото. Смятаме, че това е най-важното в настоящия момент. Другите обаче очевидно нехаят по тези въпроси. Интересуват ги изборите и по-специално хартиената бюлетина, която лесно се подправя, лесно се прави невалидна и отиват натам, за да могат да спечелят някой мандат повече в парламента. Това е истината.