Проф. д.ф.н. Гарник Асатрян, ръководител катедра „Иранистика" към Факултет по Ориенталистика на Ереванския Държавен Университет, пред news.bg

Как оценявате изострянето на сунито-шиитското противопоставяне в Ирак?
Не мисля, че това, което става там, е обусловено от шиито-сунитското противопоставяне (разбира се, в определени кръгове придават конфесионален характер на конфликта). Макар че неприязънта между двете общности има много дълбоки корени и непреодолим характер.
Това, което става сега в Ирак, е свързано със западното участие в Сирия, с натрупването на много жива сила и оръжия в Сирия. И според законите на диалектиката количествените натрупвания доведоха до качествени изменения - тази огромна, добре въоръжена маса, устройваща по пътя беззакония, накрая мина в настъпление в друго, неочаквано направление. В Сирия нейната агресия срещна системната съпротива на сирийската армия и не мина

Това беше ли очаквано от великите сили и преди всичко от САЩ, които устроиха войната там?
Дали САЩ знаеха какво се готви, не мога точно да кажа. Макар че натрупването на толкова оръжие едва ли е случайно. Наличието му предполага бъдещото му предаване на радикалните групировки. За в бъдеще то неминуемо щеше да бъде използвано срещу Иран от страна на „Армията за освобождение на Ирак и Левант", за възникването на която САЩ нямаше как да не знаят. Дори допускам пряко участие във формирането й на определени западни кръгове.

Ще се разпадне ли Ирак и кой има интерес от това?
Не мисля, че някой в региона, или извън неговите предели, включително САЩ и Израел, има интерес от разпадането на Ирак. Неговата дезинтеграция ще повлече след себе си пълен хаос и ще доведе до непредсказуеми последствия. Освен това, често повтаряните твърдения за разпада на Ирак на 3 части представляват изключително опростен подход към темата - нито сред сунитите, нито сред шиитите има единство - тези общности никак не са монолитни.
Иракският елит разбира много добре, че единственият начин за съхраняване на населението на страната е запазването на нейното формално държавно единство и е готов на компромиси.

Каква ще бъде иранската реакция на случващото се в Ирак?
Иранската реакция е предсказуема. В момента текат консултации със САЩ, с цел определяне на формата на иранското участие в разрешаването на кризата. Ако „Армията за Освобождение на Ирак и Левант" заеме свещените градове Кербала и Наджаф, Иран ще бъде принуден да вкара войски. Но това е малко вероятно да се случи. Като цяло, не мисля че Иран ще се ангажира с пряко участие във войната. Ще помага с оръжие, съветници, авиационни удари. Всичко това е въпрос на пазарлък със САЩ, резултатите от който тепърва ще узнаем.

Ако Иракски Кюрдистан постигне пълна независимост, каква ще бъде съдбата на Ирански Кюрдистан?
Аз изключвам да се случи подобно нещо. Нещо повече - не изключвам кюрдите да тръгнат да воюват с арабите-сунити. Точно това иска САЩ от тях. Създаването на кюрдска държава не е изгодно на никого, в това число на Турция и на Иран. Кюрдо-езичният район на Иран е нееднороден и няма органична връзка с кюрдската маса в Ирак. Както и да се развият събитията, Иран в никой случай не е заплашен от национална и териториална дезинтеграция.