Проф. Петер Бахмайер пред news.bg

Вие сте сериозен учен - историк и човек с дясно - консервативни убеждения. Симпатизирате на националистическата десница в Австрия и сътрудничите с нейните лидери Щрахе и Щадлер. Как се чувствате, когато ви наричат комунист и живковист?
Аз съм чистокръвен немец и австрийски патриот! Не разбрах какво точно искаха протестиращите, въпреки че, както виждате, знам много добре български език. Те бяха провокатори, които нищо не разбират от история на България. Чух че ги е изпратил Иван Костов, но не знам дали е така.

След този и други подобни случаи, не съжалявате ли че сте се заел със съвременната история на България?
Не съжалявам! Аз съм преди всичко историк и се занимавам с историята на България след Втората световна война. Ние можем да спорим с противниците на Тодор Живков и Людмила Живкова, но никой не може да ми забрани да се занимавам с този период и тази тема. Никога не съм имал нищо общо с БКП, но се чувствах много добре в Народна Република България по времето на Тодор Живков. За други хора в България тогава може да е било лошо, но не и за мене.

Ще продължите ли своите научни изследвания, свързани с нашата страна?
Да, ще продължа да работя по съвременната история на България и преди всичко по културната й политика, особено по времето на Людмила Живкова. Тя беше много развита и напредничава и тогава нашите две страни имаха много силни връзки.
По това време във Виена беше създаден Българският Културен Център „Дом Витгенщайн", където се представяха най-големите културни достижения на българите. Австрия също представяше в България своите велики културни достижения в сферата на операта, живописта, литературата.

Какви са перспективите пред нашите двустранни отношения в рамките на ЕС?
Сега е съвсем друго време. Днес и България, и Австрия са в ЕС и от този факт произтичат по-големи трудности за българите, отколкото за австрийците. Нашите отношения са добри, но от това нищо не зависи, тъй като сме подчинени на Брюксел.
Най-големият проблем в ЕС е кризата. Заради нея австрийците вече са против членството в ЕС и искат да напуснат зоната на еврото, тъй като го смятат за изкуствена валута. Не може една и съща валута да се използва в 22 държави! Така излиза, че и дълговете са общи и ние трябва да плащаме за всички, а това не е правилно! Австрийците са възмутени и си искат своята валута - шилинга!

А каква е според Вас алтернативата - Евразия или САЩ?
Аз съм от поколението, което е за неутрална, независима Австрия, която поддържа отношения и със Запада, и с Изтока.
Мисля че трябва да имаме по-силна източна ориентация, да развиваме отношенията си с Русия, България и другите славянски страни, с които винаги сме били свързани. Докато САЩ са ни абсолютно чужди.