Бившият служител на ДАНС Росен Миленов се обади в редакцията на news.bg и успяхме да вземем кратко интервю след снощното му изявление, че "има причини да твърди, че разговорите, записани с гласа на Бойко Борисов и другите участници във властта не са манипулирани откъм съдържание"

Вчера направихте неочаквано изявление. Какво ви мотивира да го сторите?
Мотивите ми са принципни. В продължение на година наблюдавах недопустими сцени на злоупотреба с власт под давлението на министър Цветанов. Съвестта ми не ми позволи да остана на работа в тази обстановка, а днес не ми позволява да премълча за неща, с които категорично не съм съгласен. И като гражданин, и като юрист, и като дългогодишен служител по сигурността не мога да си позволя да затая истината. Още по-недопустимо за мен е да мълча днес, като виждам как лъжат целия български народ и евроатлантическите ни партньори.

Бих искала да ви върна малко назад във времето. Бихте ли разказали нещо повече за себе си. Всъщност, кой сте Вие?
Аз съм нормален човек от обикновено семейство. Имам висше икономическо и висше юридическо образование. В продължение на десет години работих в различни служби от системата на сигурността. В работата си винаги съм се ръководил от закона и от принципите си. Напуснах ДАНС омерзен от това, на което станах свидетел.

Да не би Вие да сте една от споменатите от вътрешния министър Цветан Цветанов „къртици"?
Не. Аз съм юрист и спазвам законите. А и предполагам, че не става дума за теч на информация, а за акт на несъгласие от страна на други свестни колеги. Доблестта не е тъмна сила, нито истината е тъмна сила.

Стои ли някой зад Вас?
Не. Това е мой личен избор и лична отговорност. Няколкото човека, с които се посъветвах, ми казаха да си трая и да не се забърквам.

Не ви ли е срах? Какво ви дава кураж в такъв момент?
Да. Страх ме е. Аз съм нормален човек. Имам съпруга и дете. Но като служител от системата, която пази националната сигурност, много повече се страхувам от това, което ще се случи с държавата, ако нещата продължат така. Кураж ми дава само това, че знам и ще кажа истината и това е жизненоважно за всички.

Имате ли лични мотиви и вражди в премиера Борисов и вътрешния Цветан Цветанов?
Нямам никакви лични мотиви срещу правителството, премиера Борисов и зам.-премиера Цветанов. Но те излъгаха публично и това е голяма заплаха и за държавата, и за евроатлантическите ни партньори.

Можете ли на разбираем език да кажете най-общо защо според вас записите са автентични?
Причините да знам истината са служебни. За това мога да разкажа каквото знам само пред парламентарната подкомисия за контрол над използването на специални разузнавателни средства.

А защо държите да бъдете изслушан именно в парламента?
Като наблюдавам събитията в последните седмици и отразяването на скандала със СРС-тата, оставам с впечатлението, че останалите институции са под натиска на премиера Борисов и вицепремиера Цветанов и не очаквам да огласят истината.

С какво точно се занимавахте в ДАНС?
С разкриване на икономически престъпления, но не мога да ви кажа нищо повече защото навлизаме в класифицирана информация, свързана с работата ми.

Очаквате ли все пак да бъдете изслушан в парламентарната подкомисия?
Единственото ми желание е да бъда изслушан в тази комисия. Нейните членове трябва да покажат на обществото, че са независими и безпристрастни.

След като Миленов говори с нас стана ясно и че подкомисията за контрол на срс-тата е готова да изслуша ексагента от ДАНС.