Симеон Пешов, президент на Главболгарстрой, пред News.bg. Фирмата пое досрутването на сградата, рухнала на "Алабин", убивайки две млади жени. 

Г-н Пешов, какво според Вас е предизвикало срутването на сградата?
Симеон Пешов: Според мен вътре е правен ремонт. Или е махната носеща стена на някой от етажите, или някой е подкопал нещо друго, или е избил портал или голяма врата за други помещения. Това е било под греди, които естествено са паднали. Падайки, тези греди повличат цялата подова конструкция, процесът става верижен и повлича и други етажи.  
Това не е стоманобетонна конструкция, за да има колани и плочи, вързани с пояси. Гредите са бутнали и външната фасада и край - сградата пада.

Нима е възможно последиците от такъв ремонт да не се предвидят и дори обектът да не бъде обезопасен?
Симеон Пешов:Този, който е правил ремонта, не е знаел какво прави.

Смятате, че работата му е непрофесионална?
Симеон Пешов:  Абсолютно непрофесионална. Това е стара конструкция от дебели тухлени зидове - външните 36 см., а вътрешните - 25 см. Стените са дебели и са могли да стоят още много години ако никой не пипа и не изменя разпределението вътре. Но вътре нещо е правено.

Защо остатъците не бяха срутени през нощта, каквито намерения имаше още вечерта на трагедията?
Симеон Пешов:  Бяха останали две големи фасади - западната, наклонена към градинката , а другата - към сградата. Беше доста опасно и комисията не разреши да работим, а и трябваше да се оформят някои документи.
Дебелата стена беше наклонена към магазин Бонжур и и маше опасност да падне върху него. Освен това отвън имаше поставени за красота решетки, които са от здрава стоманена конструкция и пречеха на работата. 

Как върви срутването и до къде стигнахте?
Симеон Пешов: От тази сутрин се организираме, има много техника - два много дълги полукрана, една пак много дълга вишка, сега ще докараме голям багер да ровиме вътре. Важно е, че до към 17.00 часа високите сгради на стените са съборени и вече няма голяма опасност, но е много сложно, защото вътре е пълно с греди, тухли, прозорци и процесът тече бавно. Лично го ръководи главният изпълнителен директор на Главболгарстрой. На обекта са около 20- 30 работници и механизатори. Тъй като сме мощна компания, реагирахме бързо и веднага откликнахме на молбата на кметството и правителството.

Има ли опасност за съседните сгради?
Симеон Пешов: Засега успяваме всичко да срутваме вътре в контура на сградата, но предстои още два етажа да бъдат срутени, а в основата на приземието има допрени магазин и будка. Няма гаранции, че няма да пострадат, но това не е страшно, страшното са жертвите. Материалните щети се понасят, но жертвите...

Не смятате ли, че са необходими законодателни промени, за да се предотвратят подобни трагедии?
Симеон Пешов: Необходими са големи промени в законодателството, особено по отношение на стари сгради, по отношение на правото на реконструкция и реда за реконструкция, по отношение на това кой разрешава и може да прави реконструкции. Наложителна е генерална промяна в законодателството. 
По отношение на земетръсната устойчивост, трябва законово да се осигурят възможности за реагиране. Мощностите за бърза реакция на държавата са много малки. Законово това трябва да се уреди. Аз имам няколко идеи в това отношение. Необходими са категорични и твърди мерки, включително отнемане на собственост.