Дни преди изборите за Европейски парламент за амбициите, но и за целите на кандидатите на Движение 21, разговаряме с лидера на партията Татяна Дончева.

В България ЕС се вижда или като панацея за нашите си вътрешни проблеми, или като касичка. И двете представи са неверни и трябва да бъдат преодолявани. Как?

Ние обичаме да си създаваме прекомерни очаквания. ЕС беше виждан като панацея преди самото влизане на България в него. Хората очакваха, че жизненият стандарт ще се подобри, а бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен. Нищо от това не се случи. През последните години лидерството на ЕНП и принадлежащите ѝ партии като ГЕРБ, които са управляващи, създадоха схеми за разпределяне на евросредства и облагодетелстването им. И липсата на върховенство на закона у нас и на работеща правосъдната система дадоха възможност на тези управляващи в последните 10 години за големите кражби и източването на европейските фондове.

Това може да се промени единствено като на 26 май покажем категоричен червен картон на ГЕРБ. Трябва да има ясен знак, че тази партия вече не е в състояние да получи вота на хората. Назначаването в общините и в държавната администрация на неподходящи и некомпетентни, но изключително послушни на властта хора трябва да спре.

Първо трябва да променим манталитета си и да разберем дали борбата с истинската корупция ни трябва или само ще се възмущаваме, без нищо да правим. Трябва да отпушим процеса за стартиране на чисто. Само така българите ще имат самочувствие и ще се борят за бъдещите си по-добри години.

В момента се формира Европейска прокуратура. Каква е позицията на България и каква трябва да бъде?

България трябва да подкрепи създаването на Европейска прокуратура. Аз обаче съм силно скептична дали ще е възможно такава да бъде създадена. При доминацията на Европейската народна партия, която е разпростряла схемите си върху по-голямата част от ЕС, не си представям как това мнозинство ще поиска създаване на институция с избор на прокурор като Лаура Кьовеши, който да разнищи схемите им.

Мисля също обаче, че благодарение на натиска, който може да дойде от една Европейска прокуратура, може да обърка плановете на нашата, която счита че има последната дума и по сходни случаи може да привлича под наказателна отговорност определени лица, а над други да слага чадър. Нямаме случай, в който прокуратурата да е взела адекватно решение, когато се е касаело управляващите. В условията обаче на действаща и независима европейска прокуратура нашата ще бъде принудена да се съобразява, защото няма да може да брани избраниците си.

Кои са трите големи теми, които трябва да бъдат отстоявани в следващия ЕП и върху които настояват кандидати на Движение 21?

"Движение 21" е несистемна партия от едни много симпатични, разумни, подготвени и обучени млади хора. За тези 17 човека най-важната цел, за да могат да се защитават по-добре правата на българите в Европейския парламент, е да получат повече правомощия при вземането на решения, да имат законодателната инициатива и повече парламентарен контрол върху ЕК. Така съществените и важни решения в Европа, като пакета "Мобилност" и квотите за бежанци, няма да се взимат само в Съвета на ЕС от лидерите на държавите, без да се отчита интереса на граждани.

"Движение 21" ще работи за създаване на общи политики, защитавайки интереса на гражданите.

Както казах и преди това, създаването на Европейска прокуратура е ключово за нас, независимо, че ще е трудно.

Ние ще дадем на българските избиратели алтернатива на статуквото, както у нас, така и в Европейския парламент.