На 14.05.2015г. в Централния Дом на Журналистите в Москва се състоя презентация на проекта на Международното Освободително Движение на Украйна „Новорусия".
Неговият основател - Валентин Николаевич Халецкий, е журналист и писател, принуден да напусне дома си в Киев и да се установи в Крим. Сега работи във вестник „Славянски новини". Оглавява „Обществения Съвет на Украйна" (Громадьска Рада Украини).
Бил е народен депутат в областния съвет на град Николаев. Патронира организациите на българите и другите славянски малцинства в Украйна.

Какво Ви подтикна да създадете още една обществена организация, след „Обществения Съвет на Украйна" и някои други?
Украйна е окупирана страна. Според международното право, „окупация" - това е интервенция на чужда държава, без признаване на суверенитет. Именно така постъпват САЩ и НАТО в Украйна. Завоевателите на страната и узурпаторите на властта атакуваха държавните органи и местните администрации, насилствено подчиниха армията. Опитаха да легализират хунтата с псевдоизбори на президент и парламент, в атмосфера на терор и тотално потъпкване на мислещите другояче.

Как и къде смятате да стартирате създаването на организационните структури, и с какви средства?
Формироването на Международното Освободително Движение на Украйна „Новорусия" трябва да започне със създаването на структури в Крим, защото именно там е съсредоточена общността на рускоезичните украински имигранти, които преди това са се занимавали с политика, бизнес, служили са в армият, и специалните силови държавни органи. Това начинание трябва да бъде спонсорирано от заинтересованите лица - директорите на руските държавни и собствениците на частните предприятия, които са загубили милиарди, заради прекъсването на търговско-икономическите връзки с украинските партньори.
Призоваваме президента на Руската Федерация Владимир Путин да приключи с политкоректността и да започне да провежда твърда, последователна политика по отношение на Киев, да се погрижи за Донбас така, както се погрижи за Крим. Жителите на Крим и Донбас открито заявиха, че не признават незаконното завземане на властта и народът на Крим прие решение да влезе в състава на Руската Федерация. По тази начин избягна кървавата баня.
В Донбас бяха изпратени редовни войски, подсилени с ултранационалистически наказателни „батальони на смъртта", за усмиряване на местните хора. Те доведоха региона до хуманитарна катастрофа, утвърждавайки „демокрацията" със системи за залпов огън. Ако тези бандити получават помощ от САЩ и други западни страни, защо ние да не можем, в качеството си на опълченци, както през 30-те години на ХХ век републиканците в Испания, да получим интернационална помощ за освобождаването на собствената си страна от американските окупатори и псевдоукраинските завоеватели, унищожаващи собствения си народ!

Как виждате ролята на Русия в по-нататъшното развитие на събитията?
Русия и други страни нееднократно искаха от световната общност да възстанови конституционния строй в Украйна, но последната така и си остана вероломно окупирана. Непоколебимата руска позиция в признаването на днешна Украйна за окупирана страна, ще даде възможност и на други държави да определят своето отношение към американското нахлуване и намесата във вътрешните работи на суверенната украинска държава. Тогава и призивите към международната общност ще имат повече основание, и наглостта на самозванците ще бъде притъпена.
За съжаление, в самата Русия има хора, на които е изгодно катастрофата в Украйна да се задълбочава и тя да се пренесе в Руската Федерация. Само тогава те биха могли да сввалят ненавистния за тях режим на Путин. Затова „петата колона", съставена от руски либерали, разиграва украинската карта в своя собствена полза.
Руската икономика, вследствие падането на цените на нефта и финансовите санкции, вече не е в състояние да задоволява апетитите на руските олигарси, които именно и формират тази „пета колона", с цел извършване на вътрешен държавен преврат. Времето ще покаже до каква степен руският президент ще намери сили и решителност да преобърне ситуацията в икономиката, но при всички случаи ще трябва да се разправи със своите олигарси - иначе те ще се разправят с него! Или олигарсите ще притиснат Путин да тръгне по пътя на дружбата със Запада, или той ще ги притисне да „отворят кесиите"!

Вашият „Обществен Съвет на Украйна" навремето направи много за консолидиране на българската общност в страната. Вие оказвахте финансова, организационна, логистична и всяка друга подкрепа за провеждането на Съборите на Българите в Украйна, за строителството на паметниците на основателите на нашата държава хан Кубрат и хан Аспарух. Как стана така, че Вашите бивши съратници от български произход сега са Ваши врагове и официално подкрепят териториалната цялост на Украйна, нейната пронатовска ориентация и противостоят на Москва?
Нека да започнем оттам, че в момента има само двама легитимно избрани украински ръководители: президентът Виктор Янукович и аз. Защото „Общественият Съвет на Украйна" продължава да функционира, нашата счетоводителка плаща данъците в министерството на финансите в Киев, моите хора редовно обновяват и потвърждават регистрацията ни. Имаше опити те да бъдат осъдени и вкарани в затвора. Дълго бяха арестувани, но следствието не доказа нищо.
По отношение на нашия бивш политически партньор - лидерът на Либералната Партия и Събора на Българите в Украйна Николай Габер (бивш народен депутат във Върховната Рада на Украйна), изказвам съжаление за неговото неадеквактно поведение и искам да разкажа за последния ни контакт:
неотдавна Николай Габер ми позвъни и ми каза следното: „След като си се установил в Москва, иди и убий Путин!". Отговорих му така: „Като изтрезнееш, ми се обади пак!"
Това са меркантилни хора, които пак са намерили спонсори, които да ги хранят, поят и като цяло да ги издържат. Затова сега се обявяват за териториалната цялост на Украйна и за „противодействие на руската агресия".
Чувам, че пред Събора на Българите по Света и пред Световния Парламент на Българите през ноември миналата година във Варна, и четиримата са се титуловали като „академици"! Освен че умирам от смях, много ми е жал за тези българи, които са им повярвали и сега ги спонсорират.