След обсъждането в правната парламентарна комисия на бюджета за 2007 година, заместник-главният прокурор Валери Първанов отговори на въпросите на news.bg

Какви средства са необходими на прокуратурата и кои ще бъдат приоритетите, където те ще бъдат насочени?
Във всички случаи, като цяло средствата няма да бъдат напълно достатъчни, но ние, прокуратурата, както всички служители на съдебната система, се съобразяваме с реалните възможности на българската държава.
Поискахме от Висшия съдебен съвет за нуждите на прокуратурата 104 милиона лева. В Министерството на финансите са влезли 83 милиона лева. Нашите очаквания са Народното събрание да отпусне не повече от 65 - 70 милиона лева.
Необходими са средства за нов щат от образовани съдебни служители, които да работят не само в магистратурата, но и в съдебната администрация, за да предадат на българската съдебна система един европейски облик.
Необходими са още щатни бройки за служители за връзки с обществеността, които да афишират прозрачността на българската съдебна система.
Освен тях са необходими и служители за работа с класифицирана информация и оператори, които да обработват информационните потоци.

Казвате за работа с класифицирана информация. Какво точно Ви е необходимо?
Необходими са нови, преминали съответната подготовка служители за работа с класифицираната информация. Освен това тази работа изисква масовото въвеждане на новите информационни технологии.
Тези нови подготвени служители ще заемат своето място в съдебната система още повече, че в момента работата с класифицираната информация в съда се извършва от административните секретари на прокурорите.

Какво друго е необходимо да се улесни както дейността на самата съдебна администрация, така и на гражданите?
Въпросът е повече от основателен, защото ефективността на съдебната система е била обсъждана неведнъж.
Примерно, в районна прокуратура, където работят 300 човека при лоши условия, обслужването на гражданите става бавно, самите служители нямат създадени съответните условия за работа.
За изграждането на нова сграда със съответните модерни технологии са необходими 22 милиона лева и се надявам този процес да започне през 2007 г.
Колкото до модернизацията в самата съдебна система, в момента се работи по нова информационна специфична система.
Тя трябва да обхване 53 отделни прокуратури. Реализирането на тази система ще позволи не само доброто взаимодействие и бърза връзка между прокуратурите и останалите структури на съдебната власт, но ще позволи и доброто взаимодействие между подразделенията на съдебната власт с останалите държавни структури - Министерство на вътрешните работи, Народно събрание, Национална следствена служба.