Преболедуването на грип може да увреди и сърцето, а честотата на сърдечносъдовите инциденти варира сезонно и е най-висока през зимата. За зравните рискове с д-р Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков", разговаря Диляна Панайотова.

Кои са "най-опасните" вируси за сърцето?

Аденовирусите и ентеровирусите са сред най-честите етиологични причинители на миокардит. Те представляват група първични кардиотропни вируси, които са отговорни за директно увреждане на миокардната тъкан. Можем да кажем, че грипният вирус тип A и B, заедно със семейството на Коронавирусите, са кардиотоксични агенти, които могат да провокират индиректно миокардит. Това става чрез увеличено освобождаване на цитокини и с последващо цитокин-медиирано увреждане на миокарда.

Вие лекарите забелязали ли сте кога се увеличават сърдечните оплаквания на пациентите- през лятото, есента или през зимата например?

Честотата на сърдечносъдовите инциденти варира сезонно и е най-висока през зимата. От моята практика мога да кажа, че броят на хоспитализациите нараства от август и достига своя пик през януари. Тази сезонност не е напълно обяснена. Счита се,че повишената честота на инфекциите на горните дихателни пътища играе роля заради въздействието им върху реологията на кръвта и по този начин и върху работата на сърдечносъдовата система. Общият риск от сърдечносъдови усложнения се определя основно от тежестта на респираторната инфекция.

До какви усложнения могат да доведат вирусните респираторни инфекции?

Възможно е в повечето случаи те да не предизвикват видими симптоми и по този начин инфекцията може да остане незабелязана. Симптомите, които обаче могат да възникнат, включват болка в гърдите, нарушения в сърдечния ритъм, умора, задух, треска и др.

Какво лечение се прилага?

Лечението след прекарана респираторна инфекция, усложнена със сърдечна симптоматика включва промяна в начина на живот и хранене. Препоръчват се храни с ниско съдържание на сол и намаляване на физическата активност. Прилагат се антивирусни средства за лечение на инфекцията, нестероидни противовъзпалителни лекарства, диуретици, лекарства за разреждане на кръвта. В някои случаи се стига и до имплантация на постоянен електрокардиостимулатор и дори до оперативно лечение. Затова препоръчваме на нашите пациенти да пазят и да поддържат своите сърца в добра форма, чрез по-здравословен начин на живот, с консумация на здравословна храна, поддържане на добра физическа активност, избягване на алкохол и цигари. Да не пропускат редовните профилактични прегледи.