Швейцарският гигант ABB обнови производствената си база в българския град Севлиево. Съоръжението включва производствени и инженерни мощности за продукти високо напрежение за пренос на електроенергия.

Обновената база е проектирана на основата на концепцията "LEAN производство", където процесите се оптимизират непрекъснато с цел намаляване на ключови изисквания за време, пространство и капитал. Използват се и техники за постигане на най-високо качество спрямо стандартите на промишления отрасъл, посочват от компанията.

Базата се простира на площ от 14 500 кв. м. В нея се извършват редица дейности, включително инженеринг, монтаж и изпитване на ключови силови компоненти за газоизолирани КРУ и генераторни прекъсвачи. Освен това, заводът произвежда комплектни кондензаторни уредби, батерийни системи за съхранение на енергия и разединители.

"Базата ни в Севлиево ще подсили още повече нашата регионална и глобална производствена мрежа. Тя ще ни даде възможност и да гарантираме стабилни доставки на висококачествени компоненти, и на свой ред ще ни помогне да обслужваме клиентите си още по-ефективно", заяви Джузепе Русо, управител на ABB Севлиево. Размерът на инвестицията не се посочва.

ABB, която скоро ще има 5 завода в България

Компанията в топ 500 на най-големите в света, която скоро ще има 5 завода в България

И какво прави тя в двете си бази в пловдивската зона "Раковски"

"Модернизацията на производствената база в Севлиево подчертава иновативния подход на АББ в България. Ние променяме не само външния вид на завода, но също така мотивираме нашия екип да работи за една по-силна, по-интелигентна и по-зелена организация", заяви и Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на ABB България

Учреден през 1962 г., бившият завод "Авангард" бива изцяло придобит от АББ през 1996 г. През следващите десетилетия компанията инвестира в допълнително разширяване и разработване на съоръжението. Днес заводът разполага с над 400 служители и е част от глобалната производствена мрежа на компанията за продукти високо напрежение.

В България ABB има два завода за продукти за електро-снабдяване и електрообзавеждане в Раковски и един в Петрич. Наред с това, във Варна има модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и от румънското Черноморие. Компанията разполага с над 2 800 служители в страната, а по-късно този месец предстои да отвори своя втори завод в Петрич и пети в България. Централният офис се намира в София.

ABB плаща до $470 милиона, за да излезе от бизнеса със соларни инвертори

ABB плаща до $470 милиона, за да излезе от бизнеса със соларни инвертори

Дейността е продадена на италианската FIMER